Újrahasznosítás ötletek – praktikus és esztétikus használati tárgyak szinte semmiből

újrahasznosítás ötletek borospalackból

Egyeseknek kidobásra ítélt, felesleges kacat, másoknak valóságos kincs. Az újrahasznosítás ötletek jóvoltából teljesen más perspektívából fogod látni a körülötted lévő világot. Újrahasznosítással nemcsak praktikus eszközöket készíthetsz, de mutatós, esztétikus lakásdekorációt is.

Újrahasznosítás ötletek, avagy miért jó az újrahasznosítás

Az, ha a régi, megunt vagy használhatatlanná vált tárgyak, háztartásbeli eszközök nem a kukában, hanem a munkapadodon végzik, számos előnnyel bírhat a számodra.

Egyrészt a bolygónak teszel jót, ha az újrahasznosítás égisze alatt átalakítod a körülötted lévő tárgyakat, és nem a boltból vásárolsz újat. Másrészt pedig a pénztárcád is jó jár,. Végül, de korántsem utolsó sorban, az újrahasznosítás ötletek megvalósításával a benned szunnyadó kreatív „én”-t is a felszínre hozhatod.

Miből dolgozhatsz?

 

A kérdés helyesen feltéve inkább így hangzik: van-e egyáltalán a háztartásban olyan alapanyag, amit ne lehetne DIY célból újrahasznosítani?

Karton, textil, üveg, műanyag, fa vagy papír- bármilyen alapanyag a hasznodra fordítható, ha belevágnál a kreatív alkotásba. Lássunk néhány remek ötletet, amit mindennemű DIY tapasztalat hiányában is könnyedén megvalósíthatsz.

Hulladékból készült tárgyak: az üdítős dobozok új élete

Ha 1-1 házibuli után valóságos alumínium doboz-hegyek vesznek körül, ezekből kis leleménnyel hasznos és esztétikus kiegészítőket készíthetsz. Ráadásul az alumínium dobozokkal könnyű dolgozni.

üdítős doboz újrahasznosítása

Gondoltad volna, hogy az üdítős dobozból többek között hangulatos mécsestartó is készíthető? Vagdosd be függőlegesen a doboz oldalát vékonyabb csíkokra, majd kissé nyomd össze a dobozt az aljánál és a tetejénél fogva. Köss zsineget a tetejére, és voilá: készen is van az aranyos DIY mécsestartó, ami a kerted egyedi díszeként szolgál majd.

Az alumínium dobozt előzőleg befestheted, de akár eredeti mintájával is meghagyhatod.

Üdítős dobozból látványos vázát is készíthetsz a tavaszi virágok számára. Vágd le a doboz tetejét, fesd azt be a kívánt színre (a matt fényű festékek kifejezetten jól mutatnak e tekintetben) és kész is van az újdonsült virágos vázád, ráadásul fillérekből.

Tárolóládák, amit a profi lakberendezők is megirigyelnének

Manapság hódít a vintage stílus – ha Te is kedveled ennek az irányzatnak a bájos jegyeit, a rusztikus faládákból készített tárolók ötletét egészen biztosan elragadónak találod majd!

Ha akad a ház körül elvétve egy-két fából készített zöldséges vagy gyümölcsös láda, ragadj szeget és kalapácsot, és a szimpatikusnak vélt elrendezés mentén rögzítsd azokat egymás mellé/alá.

Még festékre sem lesz szükséged, hiszen a vintage hatást a natúr fa szépsége semmihez sem fogható módon idézi meg. A DIY tárolót az előszobában is hasznosíthatod, de akár a nappalid ékévé is teheted, sőt, akár a konyhában is használhatod.

Divatjamúlt pulcsik? Ide velük!

Kilyukadt, vagy csak egyszerűen kiment a divatból? Nehogy kidobd a régi pulóverjeidet, hiszen azokból eszményi párnahuzat is készíthető a kanapé díszpárnáinak számára!

Előnyben azok, akik magabiztosan forgatják a tűt, ám azon személyeknek sem kell aggódniuk a projekt sikeressé miatt, akiknek nem a varrás az erősség.

Régi kötött pulcsikból egyébként más is készíthető, például aranyos bögre melegítő, amivel egészen biztosan forrón tarthatjuk a kávét vagy a teát.

Újrahasznosítás ötletek – ne feledkezzünk meg a kiskedvencekről sem

Autógumiból kutyaágy? Miért is ne! Fesd be a gumit, tégy bele puha párnát és már készen is van a négylábú barátod legújabb kedvenc ágya! A kiselejtezett gumiabroncsot a kertben is hasznosíthatod, többek között például virágágyássá alakítva élheti az új, „zöld” életét.

Borospalackok, mint dekoratív díszítőelemek

borosüveg újrahasznosítása gyertyatartóként

Az üres palackokat számos módon díszítheted: dekupázs technikával, üvegfestéssel, de akár szabadon is hagyhatod, az üveg natúr szépsége miatt.

Tegyél a borosüvegbe fényfűzért vagy használd azt gyertyatartóként, az eredmény garantáltan nem marad el.

Pro tipp borkedvelőknek: gyűjtsd össze annyi parafadugót, amennyit csak tudsz, rögzítsd azokat egymáshoz ragasztópisztoly segítségével, úgy, hogy a végső forma kört vagy téglalapot formáljon, és kész is van az újdonsült kádkilépőd.

üvegfestés házilag ecsettel

Üvegfestés kezdőknek házilag

Tanuld meg az üvegfestés lépéseit egyszerűen. Cikkünkből minden fontos részletet megtudhatsz az első alkotásod létrehozásához.

Olvass tovább