A kertészkedés divatos és értelmes hobbi

kertészkedés

A kertészkedés, mint hobbi lakóhelyénél fogva nem mindenkinek rejt lehetőségeket a szabadidő értelmes és hasznos elköltésére, habár meg kell jegyezni, hogy szerencsére megjelentek a különböző közösségi kertek, amelyek ebben nagy segítségre lehetnek. A közösségi kertek fő tulajdonsága, hogy ahogy a nevéből is látható, nem magántulajdon a szó hagyományos értelmében, hanem közösségek tartják formában közösen, például egy-egy iskolának, klubnak, vagy akár lakóközösségnek lehet közös kertje.

Fellszállóban a közös kertészkedés tevékenyégi köre

kertészkedés

Ebben az esetben nagyon fontos, hogy pontosan tisztázva legyenek a szabályok, nem is annyira a közösséget alkotó személyek, hanem a növények miatt, hiszen ha mindenki azt gondolja, hogy a másik majd gondoskodik róluk, akkor esetlen keserű tapasztalat lehet a vége, mert akár szomjasak is maradhatnak adott esetben a virágok, zöldségek, gyümölcsök, a végén pedig elszáradnak. Természetsen nem puszán a növények, de a csoportot alkotó személyek miatt is fontos tisztázni a szabályokat, hogy senki se érezze úgy, hogy nem veheti ki a munkából, és persze az eredményből is a részét.

Ma már rengeteg helyen csinálnak efféle közösségi kerteket, amelyek nagy része Európai Uniós forrásokból, vagy hasonló közfinanszírozásból kerülnek megvalósításra. Természetesen nem kell mindenkinek erre a lehetőségre hagyatkozni, leginkább ami Magyarországot illeti, rengeteg esélye van a magánembereknek, hogy a saját kertjükben is termesszenek valamit, hiszen hazánk jellemzően nem egy urbánus vidék.

Minden szinten megéri krétzskedni

kertészkedés
 

Sok a falu, illetve a kisváros, így a legtöbb háztartás elmondhatja magáról, hogy közvetlenül, vagy közvetetten, de van lehetősége kertészkedni, ha akar. Persze nem kell elszerénykedni a dolgot, hiszen akár a lakásokban, vagy a balkonon is lehet minikertet létrehozni. Ezekben az esetekben, ha helyszűke van, inkább néhány cserepes virágot, vagy fűszert tartanak életben a lakók, amelyekre sem sok idő, sem sok hely nem szükséges, és mégis kézzelfogható a természet jelenléte a közvetlen közelünkben.

Pszichológiailag is bizonyított tény, hogy a zöld szín, valamint a színek általánosságban energiát adó hatással vannak az emberekre, de ezen túl is érezhető, hogy pozitívan hatnak a növények a testünkre. A növekedés, a fejlődés potenciálját rejti mindegyik magában, az ápolás és gondoskodás pedig kivétel nélkül minden esetben meghálálja magát.

Hálás dolog a kertészkedés

kertészkedés

Amennyiben az adott növény virágot is hoz, kiváltképpen van minek örülni, hiszen ez a szemmel látható jele annak, hogy jól érzi magát a növényke az adott térben. Rendkívül fontos egyébként a fény, mint tényező, enélkül ugyanis esélyünk sincs növényeket termeszteni. Sokkal fontosabb a fény, mint a föld, hiszen néhány növény gond nélkül termeszthető közönséges vízben is, habár azért nem ez mondható általánosnak.

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet, szokták mondani, és szent igaz, ez a mondás legtöbbször beigazolódik, ha jobban belegondolunk. A kertészkedés manapság sajnos nem annyira népszerű hobbi, mint régen, amikoris nem is annyira hobbi volt, mint kiegészítő, mellékes anyagiak forrása.

Ez leginkább valószínűleg annak a nagy fokú elköteleződésnek köszönhető, amitől a mai ember oly sokszor idegenkedik. Ma mindenki fenntartja a jogot, hogy akkor és azt csináljon, amihez kedve szottyan, ez viszont nem igazán összeegyeztethető a növénytartással, de mellesleg az állatok tartásával sem. Ez azonban, vagyis a lustaság legyőzhető, és sokszor csodás példák láthatóak ezzel kapcsolatban. Tartozzon Ön is azok közé, akik erősítik a kivételeket a kertészkedéssel!

Olvass tovább