Gyertyaöntés kicsiknek és nagyoknak

gyertyaöntés

Ha hobbikról akarunk elmélkedni, akkor nagyon fontos tudatosítani, hogy egyáltalán nem lényegtelen, milyen korú embereknek szánjuk az aktuális, szóban forgó szabadidős tevékenységet. A gyertyaöntés például kiváló példa annak kapcsán, hogy ennek a tényezőnek a jelentőségét kihangsúlyozzuk, hiszen ez tipikusan a felnőtteknek lesz testhezálló tevékenység.

Egyedi megoldásokat kínál a gyertyaöntés

gyertyaöntés

A gyertyaöntés házilag kapcsán tudni kell, hogy alapvetően három fő lépésből áll ez a dolog, legalábbis ami a házi készítésű gyertyákat illeti. Gyertyát készíteni ugyanis sokféle módon lehet, természetesen ebben az esetben is beszélhetünk nagyüzemi előállításról, amely esetben a fő előny a költséghatékonyságban van, ugyanis automatizálják, gépesítik a dolgot, és garantáltan egyforma, hajszálpontosan passzoló példányok tudnak születni.

A házi készítésű gyertyák esetében azonban van lehetőségünk a saját ízlésünket is hozzáadni az alkotásokhoz, hiszen akár színek, vagy bármi más vonatkozásában is van lehetőség innoválni. Pozitívuma ezen kívül, hogy sem előképzettség, vagy speciális ismeretek nem szükségeltetnek, illetve ami ennél talán még fontosabb, különös alkotóelemek és összetevők sem kellenek ahhoz, hogy megtörténjen a csoda, és a kezeink közt szülessen meg a gyertya.

A gyertyaöntés alapanyagai

 

Ami mindenképpen fog kelleni, és be kell szerezni, az a viasz, amely később felolvasztásra kerül. A viasz sokféle minőségben kapható, de ami mindenképpen rögtön feltűnik, hogy eltérő színekben árulják. Persze nem muszáj venni, akár a régi gyertyák is könnyedén felolvaszthatóak, vagy a maradékok, ami már nem ég.

gyertyaöntés

Illetve tudni kell, hogy akár színezőanyag hozzáadásával is módosítható az árnyalatuk, de ez már haladó technikának tekinthető. Hogy az alapoknál maradjunk, fog még kelleni mindenképpen kanóc, ami kapcsán szintén fontos odafigyelni a minőségre, leginkább a vastagságára, valamint a végeire.

A legjobb az, ha fém van a végén, ugyanis ezzel nagyságrendekkel egyszerűbb dolgozni. Kelleni fog még valamiféle csipesz, vagy egyéb alkalmatosság, amivel meg tudjuk tartani a kanócot, hogy öntéskor ne csússzon bele a még meg nem kötött viaszba.

Elengedhetetlen még a gyertyaforma, de ebben az esetben sem kell túl komoly dologra gondolni, hiszen nem feltétlen muszáj profi öntvényre asszociálni. Elég egy bármilyen forma, ami a háztartásunkban van, mondjuk egy alumínium üdítős doboz, a lényeg az, hogy ne olvadjon meg, amikor a forró viaszt beleöntjük.

Kiknek ajánlott a ez a hobbi?

gyertyaöntés

Ez az a pont, ahol ki kell térjünk a korosztályokra. Ugyanis a viaszt, annak érdekében, hogy cseppfolyós legyen, meg kell olvasztanunk, ahhoz viszont tűzzel, forró dolgokkal kell működjünk, ami egy gyermek, esetleg tizenéves esetében kizáró tényező tud lenni. Illetve mindenképpen szükséges felnőtt jelenlét, és abban az esetben akár a gyerekeket is be lehet vonni, hiszen egyébként ez egy rendkívül kreatív, látványos tevékenység, amelynek az eredményét az egész család élvezni tudja.

Érdemes azt is tudni, hogy a viaszt nem kell felforralni, hanem közvetetten lehet csak felmelegíteni. Annak ellenére, hogy aránylag egyszerű folyamatnak tűnik az alkotás, nem szabad túlzottan magabiztosan nekilátni, hiszen rengeteg trükk létezik, amelyeket vagy a saját bőrén tanul meg mindenki, vagy utánanéz alaposan az összefüggéseknek.

A határ egyébként a csillagos ég, ami a részleteket, a kidolgozottságot illeti. Az apró pici gyöngyök elhelyezésétől kezdve a viasz faragásán át, vagy akár a különböző színek kombinálása, de az illatok alkalmazása mind-mind hozzájárulhat, hogy izgalmasabb tárgyak szülessenek.

gyertyaöntés otthon

Gyertyaöntés házilag

Hasznos tippek és trükkök és a gyertyaöntés pontos lépései.

Olvass tovább