A 3D modellezés alapfogalmainak ismertetése

3D modellezés

Egy olyan elképesztően érdekes jelenségről szeretnénk írni Önöknek, amit röviden úgy szoktak emlegetni, mint 3D modellezést. Ez egy olyan folyamat, amit számítógép segítségével lehet elvégezni, és amellett, hogy rendkívül látványos és szép formákat lehet vele létrehozni, nagyon hasznos is, hiszen az építészet, vagy az új dolgok létrehozása előtt kifejezetten előnyös, ha vizuálisan meg tudjuk jeleníteni az eltervezett tárgyat.

A 3D modellezés előnyei3D modellezés

Mielőtt belemerülnénk a téma tárgyalásába, nagyon fontos tisztázni, hogy a 3D modellek készítése az esetek nagy részében számítógéppel végezhető, amelyekhez nélkülözhetetlen a speciális modellkészítő programok használata. Ezek kifejezetten arra lettek létrehozva, hogy ezzel a feladattal a lehető legjobban megbirkózzanak. Különböző színekben, méretben, kidolgozottságban, részletekkel elvégezhető ez a folyamat.

Külön előnye, hogy automatizált, gépszerű készítésének az előnye az, hogy aránylag kicsi a hibalehetőség azzal a lehetőséggel szemben, ha emberi kéz és agy végzi a modellezést. Tudniillik azt is meg kell feltétlenül említeni, hogy természetesen manuálisan, saját kézzel is készíthetőek ilyen modellek, de a tévedés, a hiba, a félrenyúlás lehetősége itt már nagyobb eséllyel megjelenik. A módosítások, változtatások végzése ezen utóbbi verzió esetében tulajdonképpen nem is jön képbe, hiszen nagy eséllyel újra kell kezdeni az egészet.

 

A gép esetében a módosítások néhány kattintás által elvégezhető, de nyilván az ábrát nem tudjuk annyira megérteni ebben az esetben, mint ha mi készítettük volna magunk. Napjainkban már nincs is gyártási folyamat anélkül, hogy a termelés előtt ne készüljenek prototípusok a 3D modellezés terveit alapul véve.

A 3D modellezés előzményei és működési elve3D modellezés

Akit érdekel a téma, az biztosan tudja, hogy a 3D modellezés kifejlődése előtt is voltak lépések a tervezési folyamatot illetően. A 2D modellek voltak az első lépések a 3D megjelenése előtt, amely tulajdonképpen a sima, hagyományos képeknek felelnek meg. Amennyiben valaki szeretne elmélyülni a témában, ma már számtalan lehetőség van az önképzésre, önmagunk fejlesztésére.

Az ingyenesen letölthető programokon kívül számtalan irodalom és tanfolyam is elérhető az interneten, vagy a könyvesboltokban, így a határ a csillagos ég, amennyiben otthonosan szeretnénk mozogni a szóban forgó területen. Leginkább talán az építészettel és az új termékek kifejlesztésével foglalkozó szakembereknek lesz szakmaszerűen érdekes tevékenység, de természetesen aki hobbiszerűleg szeretne megismerkedni a dologgal, annak sincsen napjainkban már megkötve a keze.

Még mielőtt pontot tennénk a téma végére, nem szabad elfelejteni megemlíteni, hogy a 3D kifejezés rövidítése a háromdimenziós kifejezésnek. Ezen kívül fontos még, hogy matematikai eszközöket vesznek alapul a tervezés megvalósítása során. Akinek tehát erős a matematikai vénája, annak biztosan tetszeni fognak a téma, így ajánljuk figyelmébe.

Olvass tovább