Minden, amit tudni kell az akvárium algásodásról

akvárium algásodás ellen algaevő halak

Az akvárium algásodás esete egyáltalán nem ritka, sőt, minden akvarista megtapasztalja a szóban forgó, nem túl dekoratív jelenséget.

A tapasztalat azt mutatja, sajnos az algásodás, illetve az algákkal folytatott küzdelem sokakat eltántorít az akvarisztikától. Ennek pedig nem kellene így lennie, hiszen az akvárium algásodás tipikusan az a kategória, amire nemcsak tüneti kezelés, de megelőzési technika is létezik. 

Gyakori kérdés, hogy miért algásodik az akvárium?

A kérdést, miszerint miért algásodik az akvárium, szinte minden kezdő akvarista felteszi. Jó, ha tudjuk, maga a jelenség egy tünet és mint olyan, azt jelzi, nincs minden rendben az akvárium ökoszisztémájával.

 

E kijelentés hallatán többen óhatatlanul is felkapják a fejüket, mondván, az akváriumuk sem a technikai felszereltség, sem a rendszeres tisztántartás tekintetében nem vall szégyent. Az igazság viszont, hogy az algásodás még a legkörültekintőbb akvarista mini vízalatti világában is előfordul.

Az akvárium algásodás okai

Az algásodás természetes jelenség, a víz, a fény és az ammónia hatására jön létre. Bár a legtöbb esetben az alga „csupán” esztétikai probléma (a sok alga olykor hasznos is lehet az akvárium ökoszisztémájának megtartásában), vannak bizonyos fajták, amelyek veszélyeztetik akváriumunk lakóit.

Az algásodásnak több oka is lehet. A jelenség hátterében állhat az akváriumot direkt érő napfény, a rendszeresen túl sokáig bekapcsolva hagyott világítás, túletetés, illetve az, ha sokáig halogatjuk az akvárium vízének cseréjét. A nem megfelelően működő szűrő, illetve a túl sok lerakódott üledék (mulm) is okozhatja az akvárium algásodását.

akvárium algásodás okai túl sok fény

Ha gondolkozol az első akváriumod összerakásában, akkor a kezdő akvárium berendezése kapcsán már érdemes lesz ezekre a szempontokra is odafigyelned.

Algásodás ellen házilag bevethető praktikák

Fontos megjegyezni, hogy az algásodás tüneti kezelése még önmagában nem oldja meg a problémát. Ahhoz, hogy az akvárium ökoszisztémája ne boruljon fel és ne induljon meg újra az algaképződés, magának a problémának a gyökerét kell kiiktatni.

Ahhoz, hogy az okokat felkutassuk első körben meg kell állapítanunk a megtelepedett algák típusát. Erre azért van szükség, mert az egyes fajták más-más eljárást igényelnek.

Akvárium alga típusok – tudjuk, mivel állunk szemben!

Ha meghatározzuk az akváriumban elszaporodott alga típusát, sokkal eredményesebbek lehetünk annak eltűntetésében, hiszen egyúttal azt is tudni fogjuk, mi a legoptimálisabb módszer az ökoszisztéma balanszának megtartásában.

Akvárium barna algásodása, avagy a leggyakoribb algafajta

A frissen startolt vagy a gyéren megvilágított akvárium gyakori kísérője a barnás színéről elnevezett barna alga, latin nevén diatomaceae.

A magas szilikát- illetve ammóniajelenlét kedvez a barna alga kialakulásának. Szerencsére a csúnya elszíneződések nem túl veszélyesek, illetve azoktól megszabadulni sem túl bonyolult. Akár egy tiszta törlőkendő segítségével is megtisztogathatjuk az akvárium üvegfalait, viszont ezzel még csak az esztétika oltárán áldoztuk.

Ahhoz, hogy később ne újuljon ki az említett probléma, a barna algásodás ellen a legjobb, ha emeljük a fényerőt, illetve algaevő halakat is telepíthetünk a medencébe. A törpe szívóharcsa például ideális választás olyan akváriumba, ahol még kielégítő fényerő megléte esetén is gyakori vendég a barna alga.

Zöld pöttyök az akvárium falán

Az akvárium algásodás másik szintén gyakori megnyilvánulásai a dekorációra, a talajra, illetve az üvegfalra tapadt apró zöld pöttyök. Az algák ezen típusát hívjuk zöld pontalgának.

Jelenlétük veszélytelen, sőt, csekély mennyiségben a legegészségesebb medencében is képviseltetik magukat. Mivel nagyon erősen tapadnak hozzá az adott felülethez, az algaevők is csak elenyésző mennyiségét képesek lecsipegetni.

Elszaporodásának kedvez a túlzott foszfáttartalom, illetve az erős fény. Az eltávolításnak speciális algakaparóval lássunk csak neki.

Az új akváriumok ősellensége a zöld poralga

A zöld poralga tipikusan a kezdő akváriumok hívatlan vendége. A növényeken nem, viszont minden máson szívesen tanyáznak. A szóban forgó akvárium algásodás ellen, a lehető legjobb védekezés a támadás.

gyakori akváriumi alga zöld poralga

Kirívó esete ez az algától való megszabadulásnak. Az, amit tennünk kell, a következő: ha a zöld poralga megjelenik az akvárium falán, hagyjuk 10-14 napig háborítatlanul nőni. Amint eléri végleges nagyságát, az algakaparóval kisebb-nagyobb darabokat levágva belőle, apránként eltávolíthatjuk azt. Ha mindent jól csináltunk, az alga ezen típusa soha többé nem tér vissza.

Hogyan előzhetjük meg az algásodás kialakulását?

Az akvárium algásodás megszüntetése előtt, mielőtt még a végsőkig fajulna a helyzet, egy sor okos tanácsot megfogadva megelőzhetjük a bajokat.

A megfelelő hely kiválasztása

Kezdő akvaristák gyakorta elkövetik azt a hibát, hogy az akváriumot napfényes helyre telepítik. Az erős napfény viszont kedvez a moszatok kialakulásának, így okosabb, ha árnyékos területre helyezzük az akváriumot.

Csínján a mesterséges fénnyel is! Az algásodás elkerülése végett, a fényforrás napi 8 óránál többet ne üzemeljen.

Óvakodjunk a túletetéstől

Az akvárium algásodás kialakulásának gyakori oka a víz magas foszfáttartalma. Honnan származik ez a nagy mennyiségű foszfát? A halak meg nem evett táplálékából. Éppen ezért csak kisebb adagokat szórjunk a kedvenceink elé, illetve figyeljük meg, mi az a mennyiség, amit még jóízűen elfogyasztanak!

Pro tipp: a rendszeres vízcsere

Sokan nem is gondolják, hogy az akvárium algásodás ellen az egyik legjobb „gyógymód” a heti vízcsere. Persze nem szükséges az egészet cserélni, elég csupán a 10-15%-át. Amint azt látjuk, hogy az üveglapok belső felülete kezd elszíneződni, távolítsuk el a foltokat a megfelelő eszköz segítségével.

Növények és halak

akvárium algásodás ellen algaevő halak

Arról már a fentiekben írtunk, hogy okos ötlet algaevő halakat is telepíteni az akváriumba, ezáltal is elkerülve a gyakori algásodást. Nos, ebben egyébként a növények is segíthetnek, ugyanis felveszik a vízben lévő tápanyagokat, így a megnövekedett foszfáttartalom sem fog gondot okozni.

Célkeresztben a megelőzés

Végszóként tehát elmondhatjuk, hogy az akvárium algásodás megszüntetésének témakörében, a megelőző lépések sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak, mint maga az esztétikai kísérlet az algák eltűntetésére.

Olvass tovább