Gyertyaöntés saját kezűleg

gyertya

Napjainkra jellemző a bőség zavara, és ez nagyjából mindenre igaz. Legyen szó élelmiszerről, divatról, vagy akár az éppen most tárgyalt hobbitevékenységekről, megállapítható, hogy határ a csillagos ég. Ha jobban belegondolunk, néhány évtizeddel ezelőtt, az internet és a technológiai robbanás bekövetkezte előtt egészen más életet éltünk. Sokan hibáztatják az internetet a sok kedvezőtlen trend miatt, de tény és való, hogy olyan új távlatokat nyit az ember életében, ami régen elképzelhetetlen lett volna.

Visszatérve tehát a hobbitevékenységek témájához, egy egyre gyakrabban emlegetett tevékenységről fogunk most röviden írni, ami a gyertyaöntés lesz. A közösségi média elterjedése óta egyre több olyan képpel találkozhatunk, ami nem profi gyertyagyárakban készült gyertyákból állnak, hanem kézzel, otthoni környezetben készült gyertyákról.

Igazából ez nem csak a gyertyákra igaz, van egy másik ilyen kézi készítésű terület, mégpedig a szappanok. Szép, mégis praktikus tárgyakról van szó, és a készítő legnagyobb örömére nem csak a kacatokat fogja gazdagítani a házban, de könnyűszerrel fel is használható, vagy akár elajándékozható barátainknak, ismerőseinknek. Visszatérve a gyertyaöntésre, az első gondolata talán az az embernek, hogy teljesen felesleges egy ekkora fába vágni a fejszénket. Azonban némi utánajárás után egyre több önbizalommal vágunk majd bele a folyamatokba, hiszen néhány lépés az egész, és már el is készült az első, saját gyertyánk.gyertya

Vágjunk bele a gyertyaöntésbe

 

Az első és legfontosabb szabály a tájékozódás. Némi elképzelésünknek ugyanis muszáj, hogy legyen a lépésekről. A részletek úgyis a gyakorlatban derülnek ki, de valamennyi elméleti tudás szükséges lesz, hogy elkezdjünk kísérletezni. Ha a gyertyaöntés lépéseiről ebben a cikkben részletesen tájékozódhatsz.

A második, elkerülhetetlen lépés, hogy találjunk egy olyan boltot, ahol beszerezhetjük a szükséges alapanyagokat. Ez jellemzően egy hobbibolttól várható el, hiszen szükségünk lesz néhány olyan tárgyra, amit nem kapunk meg egy közönséges élelmiszerboltban, vagy drogériában. Szükség lesz például kanócra, viaszra, valamint formára is. Ami a kanócot illeti, ne feltételezzük, hogy mindegy, milyen típust választunk. Különböző végű, anyagú, minőségű, vastagságú kanócok léteznek. Át kell tehát gondolnunk, mit választunk, de tekintve, hogy feltehetően kezdők vagyunk, érdemes tanácsot kérni az eladóktól, hátha tudnak állást foglalni a témában.

Speciális alapanyagokgyertya

A második tényező a viasz, amely egyben a legfontosabb alkotóelem is lesz. Ezt aztán fel kell otthon olvasztanunk, természetesen a megfelelő használati utasításokat követve. Ez függ majd az aktuális viasz minőségétől és állagától is. A viaszból szintén rengeteg típus létezik, csakúgy, mint szín. Végül pedig szükség lesz egy formára is, amibe a megolvasztott viaszt beleöntjük. Ez az alkotóelem ugyan helyettesíthető valamiféle háztartásban megtalálható egyéb dologgal, elengedhetjük a fantáziánkat, például egy konzervdoboz, egy pohár, vagy bármi más is alkalmas lehet ilyen célra.

Ha mindezt beszereztük, már kezdhetjük is a munkát. Előre kell bocsájtani, hogy egészen bizonyos, miszerint követünk el majd hibákat. Ezen hibák nagy része a második alkalommal már nem fordulnak elő, hiszen technológiai fejlődés ide, vagy oda, de a leginkább még mindig a saját hibájából tanul az ember. A jó hír, hogy arányosan javul majd az összkép, és az előállított gyertyák minősége, állapota. Fontos, hogy ne legyünk türelmetlenek magunkkal, hiszen minden kezdet nehéz.

 

gyertyaöntés házilag

Gyertyaöntés házilag – így csináld!

A gyertyakészítés lépései és trükkjei.

Olvass tovább