Illatos gyertya készítés házilag – mutatjuk, hogyan lesz tökéletes az eredmény!

gyertya készítése házilag

Az illatos gyertya készítés házilag nemcsak végtelenül kreatív és szórakoztató tevékenység, de egyedi hangulatot is teremthetsz általuk az otthonodban, arról nem is beszélve, hogy ezek a különleges apróságok remek ajándékötletnek is számítanak.

Ha mindig is szeretted volna tudni, hogyan kell házilag gyertyát önteni, ez a cikk Neked íródott.

A gyertyakészítéshez szükséges alapanyagok és kellékek

A otthoni gyertyaöntés kapcsán az alábbiakra lesz szükséged:

  • Gyertyaviasz – paraffin, szója viaszpelyhek vagy méhviasz.
  • Kanóc
  • Illóolajok
  • Olvasztótál, hőálló edény
  • Hőmérő
  • Formák
  • Keverőeszköz

Illatos gyertya készítése házilag – az előkészületek

 

Ha már tudod, milyen formába fogod megönteni a gyertyákat, rögzítsd előre a kanócot a forma közepén lelógatva (csipesszel, pálcikával rögzítheted).

A viasz és az illóolajok minősége meghatározó a végeredmény szempontjából, ezért válaszd inkább a magas minőségű alapanyagokat. Bár végső soron ezt a célod határozza meg: ha csak gyakorolnál kicsit, az otthoni maradék gyertyákat is felolvaszthatod, de ha a szándékaid komolyak és például ajándékba készítenél gyertyát, akkor vásárolj DIY boltból méhviaszt.

Így olvaszd meg a viaszt

A viasz olvasztását mindenképpen alacsony hőmérsékleten, strapabíró, hőálló edényben kell végezni, forró vízfürdőben!

gyertyakészítés

Egy nagyobb edényben forralj vizet és tedd bele a hőálló edénybe helyezett, megolvasztani kívánt viaszt. Ha azt látod, a viasz elkezdett olvadni, elő a spatulával és kevergesd (folyamatosan) az egyre forróbbá váló viaszt az egyenletes olvadás érdekében.

Tipp: A biztonság az első! Mindig használj hőálló edényt, ha dolgozol!

Kedvenc részünk – az illóolaj hozzáadása

Megolvadt a viasz? Szuper! Vedd ki a fürdőből, mérd meg a hőfokát, olvadásnál nagyjából 80 fokos lesz. Fontos, hogy az illóolajat 60 Celsiusnál adhatod hozzá, mert különben elpárolog.

Bármennyire is kedvedre való a kiválasztott illóolaj, ne ess túlzásba és ne adagold túl, mert különben túl intenzív lesz a gyertyád illata égés közben. 1000 gramm viaszhoz nagyjából 5 gramm illóolajra lesz szükséged a tökéletes végeredményért.

Az illóolajat a viaszhoz keverve gyorsan és egyenletesen oszlasd el.

Formába öntés – már közel a cél!

gyertya készítése házilag

A viasz öntésekor ügyelj arra, hogy ne legyenek légbuborékok a formában, mert ezek befolyásolhatják a gyertya égését.

Óvatosan, lassan öntsd a viaszt, s figyelj arra, hogy a kanóc ne mozduljon el helyéről. Ha szükséges, használj (hőálló) tölcsért vagy öntőkanalat a pontosabb és tisztább munkavégzés érdekében.

És akkor jöhet a várakozás

A gyertyák hűtése és dermedése során tartsd őket huzatmentes, hűvös helyen, hogy egyenletesen hűljenek és szilárduljanak meg. Kerüld a közvetlen napfényt, és nehogy radiátor vagy bármilyen hőforrás mellé rakd, mivel ezek befolyásolhatják a gyertya minőségét. Fontos továbbá, hogy a gyertya hűlése során ne mozgasd azt, hogy egyenletesen dermedjen meg.

Igen, jól látod: nagyfokú türelem szükséges ebben a fázisban, mivel a gyorsított hűtés repedéseket okozhat a viaszban.

Illatos gyertya készítés házilag – az utolsó simítások

A gyertyák megdermedése után ellenőrizd, hogy a kanóc megfelelő hosszúságú-e. Ha szükséges, vágd le a kanóc túl hosszú részét.

Az illatos gyertyák díszíthetik saját otthonodat de akár ajándékba is elkészítheted őket, mert teljesen egyediek.

gyertyaöntés házilag

Gyertyaöntés házilag lépésről lépésre

Szeretnéd megtanulni a gyertyaöntés minden csínját-bínját? Cikkünkben részletesen, lépésről lépésre megtanítjuk neked hogyan önts otthon gyertyát.
Olvass tovább