Kreatív madáretető házilag – tippek, ötletek és tanácsok

kreatív madáretető házilag

Kreatív madáretető házilag is elkészíthető, méghozzá fillérekből. Az állatbarátok körében már szeptembertől relevánssá válik ez az igencsak érdekes téma, a madáretetés. Mivel etessük a madarakat, hova függesszük fel a madáretetőt – és egyáltalán, milyen etetőben gondolkodhatunk? A DIY világában elmerülve ez utóbbi kérdésre kívánunk egyszerű, ámde nagyszerű ötletekkel szolgálni mostani bejegyzésünkben.

Szögezzük le még az elején: felelősséggel tartozunk értük!

Bár a szakértők szerint az első komolyabb fagyokkal párhuzamosan ajánlott „beüzemelni” a madáretetőt, ha újak vagyunk a témában, és még nem alakult ki „törzsközönségünk”, érdemes már szeptember végén, október elején hozzákezdeni az úgynevezett szoktatáshoz.

A madarak etetését ősszel és télen sem szabad elhanyagolni! Saint-Exupéry után szabadon, „amit egyszer megszelídítettünk, azért felelősséggel tartozunk”, s ez különösen igaz az aprótestű kis szárnyasokra. Abban az esetben ugyanis, ha a madarak megszokják a fix helyet, viszont az etetést váratlanul az évszak közepén abbahagyjuk, azok akár el is pusztulhatnak.

Ötletes madáretetők az újrahasznosítás jegyében

 

Nemcsak költséghatékony megoldás, de egyben környezetvédő is, ha a ház körül található hulladékokból készítjük el a madarak leendő etetőjét. Példának okáért madáretető PET palackból is könnyűszerrel kivitelezhető, mutatjuk hogyan.

Madáretető hulladékból – avagy a PET palack új élete

kreatív madáretetők házilag elkészítve

A madáretetőhöz szükségünk lesz: egy PET palackra, drótra, snicerre és egy kombinált fogóra.

A feladat egyszerű, különösebb barkácstudás nélkül is sikerrel zárható. A sniccer segítségével vágjunk ajtókat a palackra. Ezek lehetnek például U-alakúak, a lényeg, hogy elég nagyok legyenek ahhoz, hogy a madarak kényelmesen ki-be közlekedhessenek.

A palack alján hagyjunk elég helyet a magoknak. Ha kész a két ajtó, nincs más teendőnk, mint drótból fület készíteni a palack számára, amelyet majd a faágra akaszthatunk. Ezzel a lépéssel meg is volnánk: készen is van a kreatív madáretető házilag!

Madáretető újrahasznosított anyagból

Ki gondolná, hogy a kidobásra ítélt tojástartó is jó még valamire! Pedig a szóban forgó alapanyagból, némi spárga vagy drót hozzáadásával páratlan madáretető készíthető.

Az állatoknak szánt magvakat kényelmesen beleszórhatjuk a tojástartó mélyedéseibe.

Ezt a fajta madáretetőt leginkább fedett terasz esetén ajánljuk alkalmazni, lévén a fő alapanyaga papír, ami az esőben, hóban könnyen szétázik.

Kreatív madáretető házilag tejes kartondobozból

Még egy pirospont az újrahasznosítás szerelmeseinek: madáretetőt, hasonlóan a fent részletezett PET palackos kivitelezéshez, kiürült tejes kartonból is kreálhatunk.

Bónusz tipp: néhány réteg akril festékkel nemcsak szebbé tehetjük az újdonsült etetőnket, de sokkal tartósabbá is.

Konzervdoboz, mint esztétikus, s egyben praktikus kerti dísz? Igen!

Van néhány üres konzervdoboz elfekvőben a házkörül? Nehogy kidobásra ítéljük ezeket a drága kincseket! Némi festék segítségével kölcsönözzünk egy kis vidám kisugárzást a dobozoknak, amelyek erős szalaggal átkötve aranyos madáretetőként is funkcionálhatnak.

Ha a kedvünk úgy tartja, akár emeletes etetőt is készíthetünk. Ebben az esetben több konzervdobozra lesz szükség, no meg egy hátlapra, amire a dobozokat stabilan felragaszthatjuk.

Az igazi nagyágyú: madáretető virágcserépből

Önetető madárlak virágcserépből? Miért is ne?! Bár boltban ugyanezt a konstrukciót műanyagból megvásárolhatjuk, virágcserépből elkészítve sokkal jobban mutat a a kertünkbe (és ráadásul mi magunk csináltuk…).

madáretető

Amire szükségünk lesz a virágcserépén kívül az két, kissé eltérő méretű cserépalátét, illetve erőst drót és fúró. A cserépalátétek közepét át kell fúrni – a nagyobb lesz a madáretető alja, a kisebb pedig a teteje.

A két alátét közé kerül maga a virágcserép. A virágcserepet nem kell megfordítani, az alja kerül alulra, a teteje felülre. Vezessük át a drótot az alátéteken és a cserépen, ennek a segítségével tudjuk majd felakasztani a faágra az etetőnket.

Még azonban mielőtt ez megtörténne, fúrjunk ovális ajtócskákat a virágcserép oldalára, ezeken fog ugyanis kicsorogni az eleség.

Az elkészített madáretetővel nincs sok gond, az védve van az esőtől, nem ázik be. Ha csordultig töltjük eleséggel, öntetős lévén sokáig kiszolgálja majd a kismadarakat, kielégítve azok étvágyát.

Természetesen ha valami hagyományosabb megoldásra vágyunk, akkor a klasszikus fa madáretető lehet az ideális választás. Ezzel ugyan picit több a munka, viszont gyönyörű házikót készíthetünk a madárkáknak.

fa madáretető készítés tervezés

Klasszikus fa madáretető

Ha szeretnéd sajátkezűleg elkészíteni a fa madáretetőt a kertbe akkor mutatjuk a legfontosabb lépéseket!

Olvass tovább