Miért jó a lovaglás?

lovaglás

A lovaglás gyerekeknek egy olyan élményt nyújt, ami meghatározhatja a személyiségfejlődésüket is. Emellett egészséges, sportos szabadidő tevékenység. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy miért érdemes a lovaglást választani hobbinak!

Miért jó a lovaglás?

A lovaglás gyerekeknek egy olyan élményt nyújt, ami meghatározhatja a személyiségfejlődésüket is. Gondoljunk csak bele az lóval kötött barátság, az állatok szeretete és a természetben végzett szabad mozgás nyújtotta pozitív hatásokba. A lovak és lovaglás számtalan írót, költőt is megihletett. Rengeteg jópofa és elgondolkodtató lovas idézettel lehet találkozni az Interneten, ha valaki szeret lovas témákban olvasgatni.

A lovaglás alapjait a legjobb, ha gyermekkorban elsajátítja valaki éppúgy mint a síelést. Ilyenkor még fogékonyabbak vagyunk a különböző mozgásformákra. Azonban akkor sincs veszve semmi, ha felnőttként vagy tinédzser korban szeretnénk elkezdeni lovagolni. De mindenképpen jelezni kell az oktatónak, ha még sosem ültél lovon.

Keressünk fel egy lovardát!

 

Ha még sosem ült valaki lovon, akkor első körben érdemes felkeresnie egy közeli lovardát vagy akár többet is. Érdemes megnézni egy futószáras edzést és a lovakat. A lovász biztosan szívesen fog tájékoztatást adni a lehetőségekről. Ha rendszeresen tartanak lovas edzéseket, akkor biztosan minden szükséges feltétel adott less: ló, felszerelés és oktató.
Mindhárom esetében nagyon fontos tapasztalt legyen a kezdő lovasok terén.

Első lovaglás előtti felkészülés

Ha megtaláltad a szimpatikus lovardát, akkor első alkalommal egy futószáras órára érdemes jelentkezni. Az oktatótól kérdezd meg, hogy mit kell vinned magaddal az első órára. Még az óra előtt derüljön ki például, ha a védőfelszerelésről magadnak kell gondoskodnod.

Az első lovas óra előtt érdemes az aktuális edzettségi állapotot is felmérni, mert bizony a lovagláshoz állóképesség és kitartás kell. A lovaglás mellett érdemes rendszeresen futni és egyéb lábizom erősítő mozgást is végezni, például terepen kerékpározni, túrázni.

Mi a futószáras lovaglás?

A kezdők jellemzően futószáron kezdenek a lovardában. Ez azt jelenti, hogy az oktató irányítja a lovat egy úgynevezett futószáron körbe-körbe. A lovas pedig a lovon ülve begyakorolja a lovaglás alapjait. Meg kell szokni a lovaglás ritmusát, a ló mozgását és a saját mozgásunkat, valamint hogy határozottan fogjuk a lovat, összhangba kerülve vele. Ezt gyakorolni kell mielőtt lóháton terepre megy valaki.

Hogy hány futószáras lovaglásra van szükség az teljesen egyéni. Úgy képzeljük el a futószáras órát, mint a vezetési rutin órát az autóval, mielőtt a forgalmi vizsgára engedik a tanulót. Viszont már az alapok tanulása alatt is nagyon élvezhető a lovaglás, hiszen egy teljesen új kaland kezdetét fogja jelenteni.

Barátságban a lóval

Pár alkalom után általában kialakul a lóval az összhang. A lovarda lovaival megismerkedve kiválasztódik a kedvenc hátas, akivel a legjobban passzol a lovas. Sokszor mély barátság is szövődik ló és lovas között. A rendszeres lovaglás stresszoldó, javítja a fizikai állóképességet és a mentális egészséget is.

Összegezve egy fantasztikus hobbi. Ilyenkor már érdemes beruházni saját felszerelésre és lovagló ruhára is. Ha szeretnénk saját neves lovas pólót, akkor a polomolo.hu webshopban érdemes körbenézni. A ló és lovas nevét is szívesen ráírják nekünk a pólóra a kiválasztott lovas grafika kiegészítéseként.

Olvass tovább