Agyagozás otthon lépésről lépésre

edény agyagozás otthon

Az egyik legnépszerűbb hobbi az agyagozás, akár otthon, korong és kemence nélkül is sikeres, mutatós végeredménnyel záródhat. Persze nem bízhatjuk el magunkat rögtön, mert bár egyszerűnek tűnhetnek a lépések, van pár szabály, amit mindneképpen be kell tartanunk és begyakorolnunk ahhoz, hogy valóban szép legyen a végeredmény.

Őseink mestersége

Az agyagozás szinte egyidős magával az emberiséggel. Kétségtelen, hogy az agyagot, mint a használati tárgyak vagy dekorációs elemek alapanyagát, még ma is egyfajta megfoghatatlan, ősi varázs lengi körül. Az agyagozás otthon szerencsére azon szabadidős tevékenységek csoportját gazdagítja, amely nem igényel nagyobb anyagi befektetést, speciális szerszámok meglétét a részünkről. Az agyagozás alapjai könnyen elsajátíthatók, viszont, ahogy a mondás is tartja, „gyakorlat teszi a mestert”.

Az agyagozás kellékei – mire lesz szükségünk a hobbi agyagozáshoz?

agyagozás

Az agyagozás eszközeit, alapanyagait egyrészt a saját háztartásunkból, másrészt a legközelebbi hobbiboltból szerezhetjük be, viszonylag jutányosan. A szabadidős tevékenység fő alapanyaga természetesen az agyag. Agyagot jó minőségben hobbiboltból vásárolhatunk, ahol tisztított formában áll rendelkezésünkre. Puhítását odahaza langyos vízzel könnyen kivitelezhetjük.

 

Szükségünk lesz még a minőségi agyagon kívül egy nagyobb tálcára is, ahol dolgozhatunk, smirglipapírra, amivel a már kiszáradt művet lecsiszolhatjuk, illetve nedves szivacsra és fém tollbetétre is.

Agyagozás ötletek, amelyekkel a siker is előre garantálható

Teljesen kezdőként érdemes könnyen elkészíthető projekttel kezdeni az agyagozós „pályafutásunkat”. A váza, marokedény vagy a sótartó elkészítésével a témában teljesen tapasztalatlanok is nyugodtan megpróbálkozhatnak. A bátrabbak (vagy tapasztaltabbak) akár malacpersely agyagozásába is belevághatják a fejszéjüket. Mi jelen cikkünkben egy csinos marokedény megalkotásának technikáját mutatjuk be.

Az agyagozás technikája

Az agyagozás menete, legalábbis a kezdeti lépések, illetve a szükséges kellékek a fenti ötletek mindegyikénél ugyanazok. Helyszín lehet a lakásunk félreeső helye, de akár a konyha is.

Az agyag előkészítése és formázása

agyag edény készítés otthon

Ha a fentiekben említett marokedény elkészítése a cél, kezdjük az agyag előkészítésével a munkát. Kevéske agyagot elegyítsünk fel langyos vízzel, majd addig dolgozzuk, amíg az sima, könnyen gyúrható, homogénmixtúrává nem válik. Ha esetleg túl sok vizet kevertünk volna hozzá és úgy tűnik, nem tudunk vele szépen dolgozni (nem tudunk pl. könnyedén golyót gyúrni belőle), akkor egy tiszta textilre kiterítve hagyjuk száradni pár órát, vagy egy napot, majd gyúrjuk össze újra.

Vegyünk a kezünkbe egy maréknyi agyagot, gyúrjuk gombóc formájúra, majd a közepébe fúrjunk lyukat az ujjunkkal. A lyuk legyen mély, érjen majdnem a gombóc aljáig. Ha ezzel készen vagyunk, a marokedény falát finom, körkörös mozdulatokkal addig vékonyítsuk, amíg el nem éri a 6-7 mm-t. Ha az agyag már felvette az edényke-formát, vizes szivaccsal igazítsuk meg a széleit.

Agyagozás otthon – dióhéjban a díszítésről

agyag dekorálás eszközök

Ha kedvünk tartja, gyúrjunk kisebb gombócokat, amelyek a marokedény lábaiként szolgálnak. Ízlés szerint tovább díszíthetjük az edényke oldalát. Ebben tesz jó szolgálatot a már előre bekészített fém tolltok. A művelet egyszerű: karcoljuk bele az edényke falába a kívánt mintát.

Kiégetés kemence nélkül? Igen!

Nem mindenkinek van odahaza kiépített, nagy kemencéje, sőt. Ha viszont az elkészített mű kiszárad (körülbelül 4 nap), ki kell égetni, méghozzá nagy hőfokon. Ehhez akár a legközelebbi keramikushoz is „bekéredzkedhetünk”, de abban az esetben sem kell elkeseredni, ha ez nem áll módunkban. Otthoni sütőben, a legmagasabb hőfokon is kiégethetők a saját kezűleg készített apróságok (a művelet 6-7 órát vesz igénybe). Ha nem szeretnénk a kiégetéssel foglalkozni, az adott edény teljes száradása után is használható lesz, feltéve, ha nem éri víz.

Agyagozás kezdőknek – hova fejleszthetők az alapismeretek?

Az agyagozás szeretete nem múlik, és folyamatosan a soron következő lehetséges projektünk jár az eszünkbe? Azoknak, akik komolyan, akár életvitel-szerűen gondolnak a szóban forgó tevékenységre, azt ajánljuk, mindenképpen vegyenek részt a haladóknak szóló tanfolyamok egyikén. A helyi keramikustól is kérhetünk tanácsokat az elinduláshoz. Ha profin szeretnénk űzni az agyagozást, a későbbiekben nem „úszhatjuk” meg nagyobb anyagi befektetés nélkül – a korong megvétele mellett kemence kiépítéséről is gondoskodnunk kell.

Agyagozás, mint hobbi

Bepillantás az agyagozás csodálatos világába.

Olvass tovább