Tökéletes sógyurma recept, amelyet süthettek és száríthattok is

Ha a legjobb sógyurma recept felkutatása a célod, ne keress tovább: eláruljuk, hogyan készíthetitek el közösen a gyerkőccel a legegyszerűbben házilag ezt az igencsak szórakoztató kreatív kelléket.
A gyurmázás örök kedvenc, ami sohasem megy ki a divatból, kortól és nemtől függetlenül hódít. Gyerekként valószínűleg Te is rajongtál ezért a „játékért”. Ennek az elfoglaltságnak amellett, hogy roppant szórakoztató és megunhatatlan, számos egyéb nagyszerű fejlesztő hatása is van, amit szülőként tudatosan ki is aknázhatsz, ha a gyerkőcöd készségfejlesztése kerül terítékre.
Játszva tanulnak a leghatékonyabban
Biztosan Te is ismered a mondást, miszerint a gyerekek játszva tanulnak a leginkább. Ennek a közlésnek bizony nagy az igazságtartalma, hiszen bizonyított tény, hogy a szórakozás önfeledt perceiben a gyerek tulajdonképpen magát a környezetét, a világot ismeri meg, mialatt számos képessége, készsége fejlődik. Mielőtt megismerkednél a tökéletes sógyurma recepttel, vegyük át dióhéjban, milyen hatással van a játék a gyermekedre.
A finommotorikától a térlátásig

A kéz finommozgásai, az ujjbegyek, az ujjak használatba vétele az alkotási folyamat során nagyon jó hatással van a gyermek fejlődésére, kézügyességére. Nem véletlen, hogy a bölcsődés foglalkozások egyik népszerű programja a gyurmázás.
A sógyurmafigurák készítése közben a gyerkőcök megfigyelését is pozitív befolyás éri, csakúgy, mint a kreativitásukat. Bár elsősorban a környezetükben látott tárgyakat, jelenségeket készítik el sógyurma figuraként, az alkotás során nagyban használják a képzelőerejüket is. Nem utolsó sorban pedig a gyurmázással a kicsi térlátása is sokat fejlődik – tulajdonképpen ezáltal ismeri meg magát a tér fogalmát.
Sógyurma készítés házilag vs. bolti termékek
Igaz, ami igaz, a gyurmát boltból is beszerezhetitek – de miért is tennétek így, ha már a birtokotokban van a legjobb sógyurma recept? A kész gyurmával szemben a só-liszt gyurmának is gyakorta nevezett termék elkészítése is nagyszerű élmény. Nincs az a csöppség, aki ne vetné magát bele izgatottan az alapanyagok összegyúrásába!
Sógyurma készítés csakis tökéletes recepttel
Íme az a sógyurma recept, ami mindezidáig maradéktalanul beváltotta a hozzá fűzött reményeket.A sógyurma recept elkészítéséhez nincs is másra szükségetek, nevezetesen néhány, szinte minden háztartásban megtalálható egyszerű konyhai komponensre. A gyurma készítés folyamatába mindenképpen érdemes bevonni a gyereket is, hiszen ezáltal is tanul, fejlődik. Amire feltétlenül szükségetek lesz, az só, liszt, olaj és víz. A sógyurma recept sikeres elkészítésének záloga a felsorolt összetevők megfelelő arányú kombinálása.
Nekünk ez vált be:
- 250 gramm só
- 250 gramm liszt
- 2 evőkanál olaj (lehetőség szerint napraforgó olaj)
- 1 dl langyos víz
Az összetevőket egymáshoz adva, összegyúrva, addig dolgozzuk, amíg a végeredmény egy homogén, rugalmas mixtúra lesz.
Néhány szóban a sógyurma színezéséről
Természetesen a színes gyurma készítésének sincs semmi akadálya. Ahhoz, hogy a végeredmény színes legyen, a hozzávalók összegyúrásának fázisában adj hozzá némi ételfestéket a gyurmához. Kék, zöld, narancssárga vagy piros? A vidám színek, élénk árnyalatok tekintetében sem vagytok korlátok közé szorítva.
Sógyurma ötletek – a lehetőségeink szinte végtelenek!
De mégis, mi mindent készíthetünk só-liszt gyurmából? A helyes válasz a kérdésre: bármit, amit csak el tudunk képzelni! Vidám erdei állatok, a Naprendszer bolygói, a gyerek kedvenc mesehőse, aranyos bárányfelhők, karácsonyfadísz, egyedi húsvéti tojás. Ez persze csupán a jéghegy csúcsa, a képzelet szabadon szárnyalhat az alkotás során.

Bónusz tipp: készítsetek egy lapos, vastag (2-3 cm) korongot, amibe a kicsi belenyomja a tenyerét – vagy a lábacskáját. Így őrizhetitek meg ezt az igencsak értékes pillanatot a z utókor számára, hiszen tudjuk, a gyerekek nőnek, mint a gomba.
Sógyurma szárítás – egyszerűbb, mint gondolnád
Az elkészült só-liszt gyurma figurákat akár a levegőn is megszáríthatjátok – az anyag ugyanis viszonylag gyorsan megszilárdul szabad levegőn. Ha ezt a folyamatot szeretnétek kicsit felgyorsítani, szavazzatok bizalmat a sógyurma sütésnek.
Mit kell tudni a sógyurma sütésről?
A kisütött figurákat el lehet tenni emlékként, hiszen a tapasztalat is azt mutatja, hosszú évekig megőrzik egykori szépségüket. Ha elkészültek a gyurmafigurák, 135 Celsius fokra előmelegített sütőbe helyezve körülbelül 40-50 perc alatt készre sülnek. Ha a formák nagyobbak, masszívabbak, akkor akár 2 óra is szükséges ahhoz, hogy teljesen szárazra, keményre süljenek.
Tippek, trükkök, csak Neked!
Figyelem! A színes gyurma roppant vonzó a gyerekek szemében – minden esetben figyelmeztessük őket, hogy a gyurma nem ennivaló, nem szabad megkóstolni. Ha túl sokat készítettetek a gyurmából, a maradékot eltehetitek a hűtőszekrénybe is, miután alaposan becsomagoltátok azt. Amennyiben ételfestékkel is dolgoztok, a gyerekek kapjanak gumikesztyűt a kezükre, illetve kötényt a ruhácskájuk elé, különben – gyakorlott édesanyák tapasztalatiból kiindulva- tetőtől-talpig színesek lesznek a lelkes játék közben.