Üvegfestés pohárra – hasznos tippek kezdőknek

üvegfestés pohárra

Az üvegfestés pohárra egy olyan művészeti forma, ami szépséget és egyediséget visz a mindennapi tárgyainkba – jelen esetben a kedvenc poharadba. Nemcsak dekoratív, hanem praktikus hobbi is egyben, hiszen egy festett pohár remek ajándék vagy dísztárgy lehet. Vigyázat: a szóban forgó hobbi rendkívül addiktív – mi szóltunk előre!

Első lépések pohár festéséhez

Ha első ízben készülsz megfesteni egy poharat, mindenképpen azt javasoljuk, válassz egy egyszerűbb, sima felületű darabot, amivel könnyebb lesz a dolgod. Ez tökéletes lesz a gyakorláshoz és a kellő magabiztosság megszerzéséhez is.

Üvegfesték pohárra – de mégis, milyen festékekkel?

Üvegfestés esetén kifejezetten üvegre való festékeket ajánlott használni – a temperával, akrillal ebben az esetben semmire sem mész.

 

A vízbázisú üvegfestékek ideálisak kezdőknek, mivel könnyen kezelhetők, nem utolsósorban pedig el is távolíthatók, ha esetleg nem vagy megelégedve az eredménnyel.

Ezek a festékek kiváló tapadással is rendelkeznek és szép fényes felületet biztosítanak.

Tervezés és előkészítés

Mielőtt hozzálátnál a festéshez, gondold alaposan végig, milyen mintát szeretnél a leendő díszített poharadon látni.

Lehet ez egy egyszerű, geometrikus minta, virágmotívum vagy akár egy bonyolultabb ábra is, igazából ez már rajtad és az elképzeléseden múlik.

Ami viszont fontos és megkerülhetetlen, az az üvegfelület alapos előkészítése, s ez nem csupán a precíz mosást foglalja magába. Annak érdekében, hogy a festék jól tapadjon, az üvegnek zsírtalannak kell lenni – kis alkohollal töröld makulátlanra a poharat.

Üvegfestés pohárra: a teljes folyamat

Sablont használni ér! Sőt, erősen ajánlott is, különösen, ha a minta bonyolultabb.

Papírra rajzold fel a mintát (vagy töltsd le a netről és nyomtasd ki), rögzítsd a pohár belső felületén, így nincs más dolgod, mint a kontúrfestékkel kívülről követni a vonalakat.

üveg festése

Üvegfestés pohárra: miért fontos a kontúrozás?

A kontúr megakadályozza, hogy a színek egybefolyjanak az üvegfelületen (az üvegfesték nagyon híg), viszont fontos, hogy a kontúr megszáradásának elég időt hagyj. Ez lehet néhány óra, de akár egy teljes nap is – a választott festéken fel van tüntetve a pontos száradási idő.

Ezután jöhet a színezés! Használj különböző méretű ecseteket a részletek kidolgozásához.

Rétegezz -viszont légy türelmes is, és hagyd, hogy minden egyes réteg megfelelően megszáradjon.

Mit festhetsz a pohárra?

A lehetőségek szinte végtelenek. Kezdőként válassz inkább egyszerűbb témákat, mint például a már említett geometrikus formák, vonalak, hullámok. A virágok is nagyon népszerűek, a legjobb pedig, hogy az egyszerűbb mintákat könnyen meg is rajzolhatod tapasztalat nélkül is.

Az ünnepi motívumok, mint karácsonyi díszítések vagy születésnapi üdvözletek is csodásan mutatnak a poharakon. Ráadásul tökéletes kézzel készített ajándék ötlet gyerekeknek is.

Az absztrakt mintáktól sem kell megriadnod – ezeknél a színekkel és formákkal való játék ad remek lehetőséget a tapasztalatgyűjtéshez.

S ne feledd, bár a kész alkotás tényleg olyan, mint egy művészeti remekmű, nem feltétlenül kell kiállítási tárgyként kezelned: a festett poharadban a kedvenc borod is finomabb.

üvegfestés házilag ecsettel

Üvegfestés házilag egyszerűen

Tarts velünk és tanuld meg az üvegfestés alapjait otthon. Mutatjuk hogyan vágj bele!

Olvass tovább