Poháralátét készítése – 6 szuper ötlet a DIY szerelmeseinek

poháralátét készítés

A DIY projektek szerelmeseinek talán mondanunk sem kell: a poháralátét készítése nemcsak praktikus, de szórakoztató tevékenység is egyben. 

Legyen szó bakelitről, régi CD-kről vagy akár szemet gyönyörködtető csempe kompozíciókról, számos lehetőség áll a rendelkezésedre, amelynek a megvalósításával a saját csodaszép poháralátéted fölött gőzölöghet a kávé vagy a tea. Mutatjuk, hogyan! 

Poháralátét készítése régi bakelitből – retro a javából!

A bakelit poháralátétek nemcsak stílusosak, de szavak nélkül is sokat mesélnek Rólad, a zeneszeretetedről, a múlt iránti rajongásodról. Ha van néhány, használaton kívüli, régi vagy sérült bakelited, ne hagyd, hogy a polcon porosodjanak, használd őket poháralátét gyanánt.

 

Abszolút bónusz, ha kis méretű bakelitről van szó (a nagyobbakat vágni, csiszolni kell, hogy megfeleljenek a poharak méretéhez).  Akárhogyan is döntesz, mindkét esetben javasolt a bakelit poháralátétet lakkal bevonni, hogy vízálló és tartós legyen. 

Poháralátét házilag: régi CD-k és DVD-k újrahasznosítása 

A CD-k és DVD-k újrahasznosításával nemcsak a környezetvédelem iránti elköteleződésről teszel tanúbizonyságot, de egyben egyedi és modern poháralátéteket is készíthetsz. És ami a legjobb az egészben: ha 2000 előtt születtél, garantáltan van jó néhány régi darab a birtokodban, a fiókjaid mélyén lapulva, csak arra várva, hogy új célt kapva használd őket.

A DVD-k és CD-k tökéletesek méretükben ahhoz, hogy poháralátétek lehessenek – nincs szükség speciális vágásra, fúrásra-faragásra. A díszítés során használj olyan festéket, ami jól tapad a lemez felületére.

A végső lakkozás nemcsak a dekorációt védi, hanem a poháralátétet is strapabíróbbá teszi. Ragaszthatsz képeket is a CD-k felületére, persze ebben az esetben sem feledkezhetsz meg a lakkozásról. 

poháralátét csempe felhasználásával

Csempe poháralátét – egy csipetnyi vintage a klasszikus stílus kedvelőinek 

Ha valami, akkor a csempéből készült alátét hamisítatlan nosztalgikus hangulatot teremt az otthonodban! Ha maradt néhány darab a lakásfelújítás után, nehogy kidobd! Kisebb méretű csempék esetében ismételten nyert ügyed van – azok már alapból használhatók. Persze akkor sem kell a kardodba dőlni, ha nagyobb csempét vágnál több kisebb darabra.

Ehhez csempevágóra, no meg persze védőszemüvegre lesz szükséged. A már méretre vágott darabkák szélét csiszold le, nehogy balesetveszélyesek legyenek! A dekoráció során akár kombinálhatod a különböző színeket és mintákat, hogy még egyedibb legyen a végeredmény.

A lakkozás mellett felvihetsz a dekorált csempére vékony rétegben vízálló ragasztót is, hogy biztosítsd az újdonsült poháralátéted tartósságát.

Fa poháralátét készítése otthon a természetesség jegyében 

A natúr stílus felé mozdulnál inkább? A fa, mint az egyik legpraktikusabb alapanyag, remek lehetőséget biztosít erre!

Hobbiboltból szerezz be néhány vékony fakorongot, falemezkét. Ezeket kedvedre díszítheted, dekupázs technikával, de ha szeretnéd a végeredményben látni a fa eredeti, natúr szépségét, simán lakkozd le a korongokat.

Pro tipp: ha otthon vagy a pirográfia (faégetés) világában, ezzel a technikával is díszítheted a fa alátéteket. Az elkészült poháralátéteket méhviasszal vagy természetes olajokkal is kezelheted, ezáltal téve még védettebbé azokat. 

poháralátét készítés – családi programnak is kiváló

Filcből is csodaszép eredményeket érhetünk el 

A filc poháralátétek készítése kiváló lehetőség a színek és formák játékára – így a gyerkőcöt is bevonhatod az alkotásba, biztosan imádni fogja a barkácsolást. A filc anyagból készült alátétek nemcsak dekoratívak, hanem jó hőszigetelők is, arról nem is beszélve, hogy a szóban forgó anyaggal rendkívül könnyű dolgozni.

Többrétegű alátétek készítésével növelheted a poháralátét stabilitását és tartósságát, a különböző textúrájú filcek kombinációjával pedig izgalmas vizuális hatást érhettek el. 

Parafa poháralátét készítése a borozós estékre 

Egyszerű és nagyszerű: parafa poháralátét készítése szinte gyerekjáték! Ragaszd össze erős ragasztóval a kívánt formára a dugókat és tulajdonképpen készen is vagy! A parafa alátétek kiváló hőszigetelők és nedvszívó képességükkel megóvják az asztal felületét is.

üvegfestés pohárra

Üvegfestés pohárra

Nemcsak dekoratív, hanem praktikus hobbi is egyben, hiszen egy festett pohár remek ajándék vagy dísztárgy lehet. Vigyázat: ez a hobbi (is) rendkívül addiktív!

Olvass tovább