Akvárium készítés házilag, lépésről lépésre

akvárium üveg akvárium készítéshez

Az akvárium készítés házilag egyáltalán nem olyan bonyolult művelet, mint amilyennek elsőre hangzik. A saját magunk által készített tárgyakban mindig is lesz valami különleges. Ezt az élményt csak fokozza, ha ezáltal életteret is teremtettünk.

Ha a saját akváriumunk végül egy egész élővilágnak ad otthont, arra sokáig büszkék lehetünk, ráadásul a nappalinak is ékes dísze lehet. Nézzük meg, mire lesz szükségünk, ha házilag, gyakorlatilag a nulláról készítenénk egy akváriumot, hogy aztán azt számunkra kedves halak töltsék meg élettel!

Akvárium készítés házilag: hogyan fogjunk hozzá?

Először is azt kell kitalálnunk, hogy hol, mekkora helyen szeretnénk majd elhelyezni az akváriumot. Azt sem árt végiggondolni, hogy milyen halakat szeretnénk vagy az adott méretű akvárium egyáltalán milyen halak „tartására” nyújt lehetőséget.

 

Ha ezeket a kérdéseket tisztáztuk, számoljuk ki pontosan a leendő akvárium alapterületét, magasságát. Ez alapján meg tudjuk becsülni, hogy mennyi víz kerül majd bele. Ez azért fontos, mert ettől függ, hogy milyen vastag akvárium üveg szükséges. A 6 mm kivitel egy átlagos méretű akváriumnak a legtöbb esetben megfelelő, de mindig győződjünk meg a szükséges vastagságról!

Mire lesz szükségünk akvárium építés során?

Az akvárium építés második lépése az eszközök beszerzése. Szerencsére viszonylag kevés dologra lesz hozzá szükségünk. Lássuk a legfontosabbakat!

akvárium üveg akvárium készítéshez
  • Az akvárium alap alkotóeleme természetesen a síküveg, csiszolt élekkel. Ha van hozzá eszközünk, mi is méretre vághatjuk, de talán még jobb már eleve méretre vágott darabokat vásárolni.
  • Szilikon akvárium ragasztó, az üveglapok egymáshoz ragasztásához. Amire figyelni kell, hogy vízálló legyen (ezzel valószínűleg nem lesz gond) és lehetőleg átlátszó, de ha úgy jobban tetszik, a fekete színt is választhatjuk.

Nagyon fontos, hogy olyan ragasztót válasszunk, amelyik nem tartalmaz penészellenes vegyszereket. Ezek ugyanis egy idő után toxikus anyagokat engednek ki magukból, ami a halakra nézve mérgező.

  • Kinyomópisztoly vagy más néven kartuspisztoly a ragasztó felhordásához
  • Szigetelőszalag a lapok ragasztásához
  • Nehéz, tömör, nagydarab tárgyak az oldallapok támasztásához

Az akvárium építés lépései

Alapvetően kétfajta metódus alapján lehet akváriumot építeni: az oldallapok épülnek a fenékre vagy a fenék köré ragasztjuk az oldallapokat. Az első módszer előnye, hogy a fenéklap sérülése esetén azt könnyen le lehet választani az oldallapokról. Azonban körbeépítéssel tartósabb és biztonságosabb végeredményt érhetünk el, ezért inkább ez a módszer javasolt, az alábbiak szerint.

1. lépés

Az akvárium aljára kerülő lapra kell felvinnünk a ragasztót a kinyomópisztoly segítségével, majd ráilleszteni az egyik oldallapot. Egyszerűen odailleszthető, mert az oldallap szélessége megegyezik az alsó fenéklap szélességével. Miután odaillesztettük az oldallapot, kívülről-belülről fogjuk oda a szigetelőszalag csíkkal, hogy ne mozogjon el, majd kétoldalról támasszuk meg.

2. lépés

Az akvárium ragasztás következő lépése a hátlapra és a frontoldalra kerülő üveg odaillesztése. Itt már erre a két lapra kell felvinni a ragasztót, de nemcsak az aljára, hanem mindkét oldalára. Majd összeillesztjük a fenéklappal és az oldallappal a két üveget, szigetelőszalaggal rögzítjük és szintén kétoldalról megtámasztjuk.

3. lépés

Végül pedig a fentiekhez hasonló módon rögzítsük a másik oldallapot is.

akvárium készítés házilag

Arra érdemes figyelni, hogy a lapok összeilletésénél, a lapok között 1-2 mm hely maradjon, amit az akvárium ragasztó tölt majd ki.

Ha készen vagyunk, hagyjuk száradni, a ragasztó 24 óra után köt meg teljesen szilárdra. Ezután egy kés vagy penge segítésével óvatosan el tudjuk távolítani a kinyomódott, felesleges ragasztót.

Az akvárium készítés házilag egyáltalán nem lehetetlen feladat, némi odafigyeléssel, türelemmel és precizitással mi is elkészíthetjük a sajátunkat. Ha elkészült az akváriumunk, akkor pedig jöhet az egyik legizgalmasabb folyamat, a kezdő akvárium berendezése.

Olvass tovább