Befőttes üveg ötletek: 6 + 1 szuper tipp, amit Te is imádni fogsz!

befőttes üveg ötletek

A befőttes üveg ötletek rendkívül színes spektrumon mozognak. Praktikus használati tárgyak, esetleg stílusos lakásdekorációk? Befőttes üvegből nagyon sokféle, változatos holmi készülhet – arról nem is beszélve, hogy magának a Földnek teszünk jót, ha nem ítéljük kidobásra a kiürült üvegeket, hanem újrahasznosítjuk azokat.

A befőttes üveg újrahasznosítása

Az üres befőttes üvegek kukában, jobb esetben a szekrények legfölső polcán végzik, holott a valóságban némi kreativitással megfűszerezve könnyedén újrahasznosíthatjuk azokat. A DIY berkein belül az újrahasznosítás most egyébként is divatos. Végre egy trend, ami nemcsak látványos eredményekkel jár, de a gyakorlati haszna is rendkívüli!

Befőttes üveg díszítés – választék aztán van bőven!

A befőttes üvegeket, felhasználástól függően nagyon sokféleképpen díszítheted. Valójában a betöltött funkció határozza meg a dekorálás módját.

 

Ha az adott üveget olyan terepen készülsz hasznosítani, ahol gyakorta érintkezik vízzel, a vízálló akrilfestéket javasoljuk díszítésként. Egyébként a dekupázs (szalvéta) technikával is igazán szemet gyönyörködtető eredményeket érhetsz el.

üveg festés

Ha a vintage stílus szerelmesének tartod magad, egy, az üvegre ragasztott esztétikus csipkeszalaggal is szép eredményeket érhetsz el. Inkább rusztikus jegyeket kölcsönöznél a befőttes üvegnek? Kend be a külső felületét ragasztóval, majd tekerd körbe egyszerű madzaggal!

Az üvegfestés is remek módja annak, hogy a befőttsüvegek újra életre keljenek és mécsestartóként, vázaként, a lakás díszeként szolgáljanak tovább.

Ha az üveg dombornyomott, esetleg egyedi minta van rajta, érintetlenül is hagyhatod. A befőttes üveg díszítésénél valóban nem vagy korlátok közé szorítva – ám minden esetben gondold végig, mit akarsz a későbbiekben kezdeni az üveggel.

Kültéri vagy beltéri használatra tervezed azt, praktikus, mindennapi kiegészítőnek szánod, vagy csupán látványos dekorációvá varázsolnád azt?

Befőttes üveg ötletek a káoszmentes fürdőszoba jegyében

Ha a Te fürdőszobádban is gyakori vendég a káosz, ezt az ötletet imádni fogod! Bizony, a szebbik nem képviselőinek kimeríthetetlen az arzenálja, ha a piperecikkekről, sminkekről és egyéb kozmetikumokról van szó.

Ha neked is rendre meggyűlik a bajod ezen kiegészítők praktikus, nem utolsósorban esztétikus tárolásával, egy nagyobb, akár előzőleg lelakkozott fa deszkára rögzíts néhány befőttes üveget, majd az így kapott rögtönzött rusztikus tárolót akaszd a fürdőszoba falára – viszlát rendetlenség!

Az üvegeket ragasztóval rögzítheted legegyszerűbben, de e célból használhatsz a fára fúrt nagyméretű fém karikákat is, amibe az üvegeket kényelmesen beleteheted.

Maradjunk még egy kicsit a fürdőszobában

Miért költenél drága szappanadagolóra, amikor Te magad is elkészítheted azt befőttesüvegből? Fúrj az üveg fedőjére egy lyukat, amibe (akár a már kiürült szappanos flakonból eltávolított) az adagolófejet kényelmesen beleteheted. Az üveget szappannal megtöltve azonnal használatra is foghatod.

Pro tipp: készítsd a szóban forgó fürdőszobai kiegészítőnek párt, amibe kézfertőtlenítő kerül.

Vázának is tökéletes, de tolltartóként is megállja a helyét

Egyedi díszítéssel stílusos váza a növényeknek, vidámszínű motívumokkal ellátott toll- és ceruzatartó a gyereknek. Befőttes üvegből ezek a praktikus tárolók is minden előzetes DIY tapasztalat vagy különösebb kézügyesség nélkül is elkészíthetők.

Ha az esküvői dekoráció házilag készül, akkor a befőttesüvegek lesznek a legjobb barátaid. Vázaként, fellógatva, földre vagy asztalra helyezve is gyönyörű dekor készíthető belőlük. Nem kell túlgondolni, gy csinos masni vagy egy kevés medzsag elég rájuk díszítésnek, úgyis a virágokon lesz a hangsúly.

befőttes üveg ötletek esküvőre

Befőttes üveg ötletek – stílusos pohár szinte semmiből

Az előbbi ötlet kicsit továbbgondolt változata: a kisméretű befőttes üveg fedőjébe lyukat fúrva, majd vidámszínű szívószállal ellátva egyedi pohár készíthető.

A befőttes üveg pohár nemcsak egyedi, de garantáltan kilötyögés-mentes: ideális megoldás baráti összejövetelekre, gyerekzsúrra.

Illatos potpourri

Vásárolj dekorboltból szárított virágot, gyümölcsöt, tedd azokat az előzőleg esztétikusan dekorált üvegbe, cseppents rájuk az ízlés-világoddal harmonizáló illóolajat, majd az üveget zárd le egy rusztikus vászontetővel. Az eredmény: egy minden ízében tökéletes potpourri, amival akár a szeretteidet is meglepheted.

Az igazi nagyágyú: a befőttes üveg lámpa

befőttes üveg lámpa

A befőttes üveg lámpa remekül mutat a konyhában – ha valódi, falra, vagy plafonra szerelt világítóegységben gondolkodsz, viszont nem értesz a villanyszereléshez, kérj segítséget.

Persze a szépen dekorált üvegekbe napelemes égőket, esetleg elemmel működő műanyag teamécsest is helyezhetsz, így kapva hamisítatlan vintage kisugárzású lámpásokat, amelyek ajándékként is megállják a helyüket.

Ha több kisebb méretű befőttes üveg van a birtokodban, fényfüzérre is rögzítheted azokat, amellyel aztán kiválóan díszítheted a teraszt vagy a bejárati ajtót – a hatás nem marad el.

üvegfestés üveglapra

Üvegfestés házilag lépésről lépésre

Tanuld meg az üvegfestés alapjait az alapanyag beszerzéstől az utolsó ecsetvonásig.

Olvass tovább