Ennyire egyszerű az akvárium szűrő tisztítása

akvárium szűrő tisztítása

Az akvárium szűrő tisztítása tipikusan az a feladatkör, amivel kapcsolatban sok tévhit kering az interneten. Az akvárium szűrőnek alapvetően két típusa ismert, a külső és a belső technikai berendezések. Mutatjuk mit érdemes tudnod ezekről és hogyan tartsd őket karban, hogy megfelelően ellássák a feladatukat.

Miért nélkülözhetetlen az akvárium szűrő?

A kezdő akvaristákat általában meglepi a tény, miszerint a szűrő kulcsfontosságú szerepet tölt be az akvárium ökoszisztémájának megfelelő kialakításában.

A halak által el nem fogyasztott táplálék, az ürülék és a növények elpusztult darabkái mind fokozott ammóniatermelődést okoznak. Az ammónia jelenléte káros az élőlényekre nézve, ám egy minőségi, megbízhatóan működő szűrővel (legyen az külső vagy belső), könnyen megoldhatjuk a problémát. A szűrőben tenyésző hasznos baktériumok az ammóniát nitráttá alakítják, elősegítve a víz minőségi állapotának fenntartását.

akvárium tisztítás lépésről lépésre
 

Az ammóniamennyiség csökkentésén túl a berendezések a vízforgatásban is nagy szerepet játszanak, lehetővé téve ezáltal a növények tápanyaghoz jutását is.

Kis medencébe belső, nagy medencébe külső szűrő ajánlott

Az akvárium paraméterétől függően, választhatunk a külső és belső készülékek kínálatából, nagy figyelmet szentelve a kiszemelt darab teljesítményére, vödör-méretére, tisztíthatóságára.

A szakértők szerint, a 40-50 literesnél nagyobb akváriumokba már biológiai szűrőanyaggal rendelkező külső egységet ajánlott vásárolni.

A belső szűrők biológiai szűrését az azokban található szivacs látja el. Fontos tudni, hogy az akvárium szűrő szivacs sohasem éri utol hatékonyságban a külső egységek biológiai szűrőanyagát, ám ez nem jelenti azt, hogy gondos karbantartás, illetve kisebb paraméterekkel operáló akváriumok esetén ne bizonyulna eredményesnek az alkalmazása.

Akváriumi szűrő tisztítása

A teljes akvárium tisztítása általában nagyobb feladat, amihez nem mindig van kedvünk. Azonban ha rendszeresen odafigyelünk a szűrő karbantartására, akkor sok időt spórolhatunk magunknak, hiszen néhány perces munkával akár hetekkel is kitolhatjuk a „nagytakarítást”

Legyen szó akár a külső, akár a belső szűrők tisztításáról, a vegyszerek és tisztítószerek használata szigorúan tilos! A langyos víz az egyetlen, amit ezen célból alkalmaztunk!

akvárium tisztítása vegyszer nélkül

Belső szűrő tisztítása

Az akvárium belső szűrő tisztítása nincs konkrét időponthoz kötve. Bár az általánosan elfogadott vélemény szerint, a készülék teljesítményének romlása teszi indokolttá a takarítást, a tapasztalat mégis azt mutatja, márkától függetlenül, kéthetente eleget kell tennünk ezen kötelezettségünknek.

A feladat egyébként egyszerű és nem is vesz el sokat az időnkből. A készülék áramtalanítása után vegyük ki a szűrőt az akváriumból, távolítsuk el a tartályát, amiben a biológiai szűrésért felelős szivacs is megtalálható.

A szivacsot az akváriumból kimerített vízben mossuk át egy arra alkalmas műanyag tálkában. Az akvárium szűrő szivacs tisztítása után szereljük össze a készüléket, majd helyezzük vissza a medencébe.

Külső akváriumi szűrő tisztítása

A külső technikai berendezések esetében, a takarítás általában 2-4 havonta indokolt. A tapasztalatok azt mutatják, minél nagyobb az adott készülék, annál több idő telhet el két takarítás között.

Abban az esetben, ha azt látjuk, a szűrő teljesítménye romlik, ne várjunk tovább a munkával (ez egyébként a felgyülemlett szervesanyagok okozta eltömődés miatt alakul így).

Miután elzártuk a szűrő csapjait, óvatos mozdulatok kíséretében távolítsuk el a készülék tetejét, majd emeljük ki az alatta található kerámiatengelyt és rotort.

Az alkatrészeket langyos folyó csapvíz alatt is megtisztíthatjuk, természetesen mindenféle vegyszer nélkül.

A biológiai szűrőanyag szakszerű tisztítása

Hasonlóan a belső egységekhez, a külső berendezések biológiai tisztításáért felelős anyagát is óvatosan kell megtisztítanunk. Fontos tudni, hogy a külső szűrők felépítése komplex és nemcsak szivacsból, de a már sokat emlegetett biológiai szűrőanyagból és perlonvattából áll. Az utóbbit, ha már nagyon elhasználódott, dobjuk ki és cseréljük újra.

A biológiai szűrőanyag a készülék vödör részében, pontosabban a szűrőkosárban található. Miután leöntöttük róla a koszos vizet, az akváriumból vett vízben, műanyag edényben öblítsük le.

Csapvizet inkább ne használjunk. A csapvíz magas klórtartalma ugyanis könnyen elpusztíthatja a készülékben élő hasznos baktériumokat.

Ha érdekel az akvárium tisztítás teljes folyamata, akkor olvass tovább itt!

Olvass tovább