Menekülés a monoton hétköznapokból 8 kézműves hobbi ötlettel

hobbyk

A kézműves hobbik űzésével nem csupán az alkotás iránti vágyunkat elégítjük ki, de némi gyakorlással és tapasztalatszerzéssel csodás eredményeket is érhetünk el. Sőt, sohasem tudhatjuk, hogy nem-e életünk hivatására bukkantunk, amikor kíváncsiságból belevetettük magunkat a kézműves hobbik izgalmas világába.

Mi legyen a kiindulási alap?

Mielőtt megtaláljuk álmaink hobbiját – vagy hobbijait – érdemes minél többféle tevékenységgel próbálkozni. Szerencsére a paletta e téren roppant színes, s hála a manapság oly nagy népszerűségnek örvendő hobbiboltok széles spektrumú kínálatának, ma már könnyedén megtalálhatjuk azt a kellemes időtöltést, ami a leginkább passzol a személyiségünkhöz, tehetségünkhöz.

Régi tárgyak felújítása, esetleg a klasszikus kötés/varrás/horgolás hármasából valamelyik? Festés vagy a dekupázs technika elsajátítása? Ékszerkészítés vagy inkább pirográfia? Origami vagy szappankészítés? Nos, a lehetőségeinknek még a képzelet sem szabhat határt.

Klasszikus kézműves hobbik, elő a kötőtűvel!

kötés horgolás
 

A kötés és horgolás manapság újra a reneszánszát éli – kitűnően igazolják ezt a legújabb divattrendek is. Kötött pulcsik, táskák és sálak, horgolt blúzok és csodaszép kiegészítők uralják manapság a kifutókat, némi felkészüléssel és tanulással pedig mi is elkészíthetjük odahaza ezeket a divatos holmikat. Elő hát a nagyijaink csillogó kötőtűivel! Az interneten számos ingyenesen letölthető kötés- és horgolásminta található, amelyek ráadásul kifejezetten a kezdőknek nyújtanak remek lehetőséget az alapok elsajátításához.

Fessünk, akár a profik!

festés mint hobbi

Mindig is közel állt hozzánk a festés, de sohasem bontakoztattuk ki igazán a tehetségünket? Nos, manapság már bárki profi festőket idéző ügyességre tehet szert, hála a számtalan kifogástalan festő tanfolyamoknak. Ha pedig nem szeretnénk rögtön egy tanfolyam árát kifizetni, szerezzünk be pár alap eszközt és kezdjünk egy YouTube videói között keresgélni, ugyanis rengeteg „step by step” videó létezik, amiknek a segítségével akár egyedül is boldogulhatunk!

A népszerű kézműves hobbik között van a barkácsolás is

Ugyan korábban a barkácsolás inkább az erősebbik nem képviselői által űzött és szeretett elfoglaltság volt, manapság már a hölgyek is gyakran kalapácsot és fogót ragadnak, s látnak hozzá valóra váltani az elképzeléseiket. A tapasztalat azt mutatja, a nők, az otthon és a családi tűzhely őrzői, a régi tárgyak, ódon bútorok újjávarázsolásában mutatnak igazi tehetséget. Így készülhet például leselejtezett gumiabroncsból és kötélből rattan ülőke, ruhafogas vagy egyedi kilincs régi villákból, tanulóasztal a gyerekeknek a régi babaágyból. A rusztikus stílus szerelmesei a régi bútoroknak adnak új életet azáltal, hogy kirenoválják, újrafestik azokat.

Kézműves szappan készítése, akár kezdőknek is

szappankészítés otthon kreatív hobbi

A kézzel készített, illatos szappanok már régóta hódítanak azok körében, akik képesek észrevenni az élet apró örömeit. Szépek, hangulatosak, illatosak, s minden darabkájuk csupa szív és szeretet – nem hiába a kézműves szappan remek ajándékötlet. A szappankészítés, bár valóban egyszerű tevékenységről van szó, kizárólag abban az esetben váltja be a hozzá fűzött reményeket, ha kellő tudással rendelkezünk a folyamatot illetően. A védelmi intézkedésekre sem lehet elég hangsúlyt fektetni, a szappankészítés egyik fontos alapanyaga, a lúg ugyanis roppant veszélyes is lehet. Ahhoz, hogy ne fulladjon csúfos kudarca, s ami még ennél is rosszabb, balesetbe a kísérletezésünk, okos ötlet lehet előzőleg részt venni a szappankészítő tanfolyamok egyikén, hogy elsajátíthassuk mindazt a tudást, amely a biztonságos és eredményes munka Alfája és Ómegája.

Az ünnepekre hangolódva: gyertyaöntés házilag

Kétségtelen, hogy manapság a lelkes amatőr alkotók körében a gyertyakészítés is roppant kedvelt hobbinak számít. Nem is kell hozzá sok minden, sőt, tulajdonképpen fillérekből is megvagyunk, ha a háztartásban lévő régi gyertyacsonkokat használjuk fel a munkához. Ahogy egyre tapasztaltabbakká válunk, illóolajokat, színezékeket is használhatunk az alkotás során. Persze maga a gyertyaöntés is megkívánja néhány biztonsági szabály betartását (például a viasz nem érintkezhet tűzzel stb.) annak érdekében, hogy nehogy az épségünk kárára menjen a lelkes munka.

Egyedi kézműves ékszerek bűvöletében

kreatív hobbi ékszerkészítés

Ha már egy ideje a szép és egyedi ékszerek szerelmeseinek valljuk magunkat, gyűrjük fel az ingujjunkat, és saját magunk lássunk hozzá kiegészítőink elkészítéséhez. Persze ez elsőre bonyolultnak, sőt már-már lehetetlen gondolatnak tűnhet – az igazság viszont az, hogy az ékszerkészítés nem ördöngösség, ha megvannak a szükséges minőségi kellékek, alapanyagok. Manapság az egyik legnépszerűbb módját az ékszerkészítésnek a süthető vagy levegőn száradó gyurmákkal való munka szolgáltatja. Hihetetlen, milyen profi eredményeket érhetünk el ezekkel a nagyszerű hobby termékekkel! A gyurmákkal könnyű a munka, így gyorsan elsajátíthatjuk az ékszerkészítéshez szükséges alapokat. Bájos nyakláncok, hangulatos medálok és karkötők – csak rajtunk áll, mi kerül ki a kezeink alól.

A kézműves hobbik soraiban a pirográfia is hódít

A faégetés (pirográfia) által igazi mesterművek alkotói lehetünk. Ennek a hobbinak az űzéséhez szükségünk lesz egy jóminőségű faégető készletre (ez egyébként a hazai nagyobb szupermarketekben is elérhető) és néhány vékony falemezre. A falemezre ceruzával vigyük fel a kreatív mintát, amit a későbbeikben óvatos mozdulatok kíséretében kiégethetünk. Faégetéssel készíthetünk többek között képeket, karácsonyi díszeket, vagy díszíthetjük ékszeres dobozok fedelét, és tulajdonképpen bármit, ami fából van. Türelemből azonban készletezzünk be jó alaposan: a pirográfia tipikusan az a hobbi, amelynek az alapjait könnyű elsajátítani, viszont profikká csak kellő idő és rengeteg gyakorlás árán avanzsálhatunk.

Bónusz tipp: mutatós tárgyak dekupázs technikával

A dekupázs technika népszerűsége elsősorban a könnyűségéből adódik: azok is mutatós eredményeket érhetnek el a kézműves hobbik e módszerével, akiket nem áldott meg kézügyességgel a sors. A technika lényege a kiszemelt szalvéta üvegre, fára, textilre, kőre stb. való ragasztása. Az alkotáshoz nem kell több néhány mutatós szalvétánál, dekupázs ragasztólakknál (házilag is elkészíthető), ecsetnél és persze a dekorálni kívánt tárgynál. A szemet gyönyörködtető végeredmény szinte előre borítékolható.

Olvass tovább