Virágcserép festés és díszítés: 4 +1 remek módszer kaspók újjávarázsolásához

virágcserép festés spray-vel

A virágcserép festés remek elfoglaltság, amihez ráadásul nem szükséges komolyabb DIY tapasztalat és kézügyesség sem. Nemcsak a régi kaspókat varázsolhatjuk újjá, a vadonatúj, ámde jellegtelen darabokat is könnyedén kicsinosíthatjuk. Mindehhez pedig elég néhány egyszerű, filléres megoldás. Mutatjuk, hogyan!

Mielőtt felgyűrnénk az ingujjat…

A tervezés a siker záloga! Hova szánjuk a dekorálni kívánt virágcserepet? Ajándék gyanánt díszítenénk kaspót, ami aztán a nappaliba vagy az előszobába kerül? Esetleg kültéri használatra szánnánk a virágcserepet?

 

A felhasználási célja határozza meg ugyanis azt, hogy milyen anyagokkal, festékekkel dolgozzunk. Egyébként a díszítés vonatkozásában a lehetőségeink igencsak színes skálán mozognak. Használhatunk e célból akrilfestéket, tábla- és dekorfestéket (ezek remekül állják a sarat a szélsőséges környezeti viszonyok közepette is), de alkalmazhatjuk az oldalon már többször méltatott dekupázs (szalvéta) technikát, sőt, akár kagylóhéjakat, rusztikus madzagot is kötözhetünk a díszíteni kívánt kaspókra.

Cserép festés sray-vel és akril festékkel

Szerezzünk be egy ízlésünkkel harmonizáló színű festék sprayt, és fújjuk le a cserepeket. Ennyire egyszerű az egész!

Ha közel állnak hozzánk a csipetnyi eleganciát rejtő, praktikus megoldások, használjunk e célból arany vagy ezüstszínű festéket, a hatás garantáltan nem marad el.

Kiszereléstől függően a spray gazdaságos megoldás, ha több cserepet szeretnénk egyidejűleg dekorálni. A festékrétegek alatt egyébként a kaspó eredeti textúrája is remekül kivehető lesz, ami külön pluszt ad az elkészült használati tárgy esztétikai értékéhez.

A lefújt virágcserepet bátran kitehetjük az időjárás próbájának is – sem az eső, sem az erős UV sugárzás nem tesz kárt abban.

Ha szeretnénk az ecsetnél maradni és akár különböző mintákat festeni a cserépre akkor használjunk akril festéket. Ha nagyobb projektbe vágnánk a fejszénk, akkor vegyünk egy nagyobb (akár 1 literes) kiszerelésű fehér akrilfestéket és mellé színezőket. Így könnyen kikeverhetjük magunknak az éppen szükséges menyiséget 1-1 színből. Az ecsettel való fesrést a gyerekek is imádni fogják, szuper közös program lehet velük.

Virágcserép festés házilag szalvéta- és textil dekupázzsal

A DIY szerelmeseinek szívét már rég meghódította a dekupázs technika, mint díszítési módszer. A dekupázs látványos eredménnyel jár, gyorsan kivitelezhető, ráadásul semmilyen előzetes barkácstapasztalatot nem igényel.

cserép díszítés dekupázs technikával

Amire szükség lesz: speciális dekupázs ragasztó, amit kreatív boltokból is beszerezhetünk, vagy akár házilag is elkészíthetünk, néhány mutatós szalvéta és egy ecset. Egyébként nem csak szalvétával díszíthetjük a kaspókat, textilt is használhatunk, ehhez azonban más típusú (erősebb) ragasztóra lesz szükségünk.

Ha a dekupázs technikát választjuk, bátran szabadjára engedhetjük a fantáziánkat, azt viszont ne feledjük, hogy ezzel a díszítéssel készült kaspók beltéri, és nem kültéri használatra valók. Ajándékként viszont tökéletesek, köszönhetően roppant esztétikus, már-már profi kivitelezést idéző külsejüknek.

Agyag cserép festése kicsit másképp

Mindig is antik hatású dekorelemekkel kívántuk díszíteni a teraszt, viszont nem szívesen fizetnénk ki azokért a dekorboltokban elkért horribilis összeget? A DIY technikák ez esetben is páratlan módját kínálják az álmaink megvalósításának!

A fillérekért vásárolt agyagcserepet is antik hatásúvá varázsolhatjuk ezzel az egyszerű módszerrel: kavarjunk gipszet gipszporból és vízből, majd vigyük fel a mixtúrát a kaspóra, és hagyjuk megszáradni. Az sem baj, ha az eredmény érdes, egyenetlen lesz, sőt. A kész kaspót hagyhatjuk érintetlenül, kifejezetten antik kinézetet kölcsönözve ezáltal annak, de igény esetén be is festhetjük azt.

Virágcserép festés a modern stílus jegyében

A krétafesték kedvelt DIY kellék, amit akár a virágcserepek díszítésénél is bátran használhatunk. Gazdaságos, strapabíró, könnyű vele dolgozni és roppant modern – kívánhatunk-e ennél többet? A krétafestékkel díszített kaspókat kültéri és beltéri használatra is egyaránt ajánljuk.

A virágcserép festésen túl

virágcserép díszítés szalaggal

A virágcserepeket nemcsak festéssel díszíthetjük – erős ragasztóval bekenve, majd rusztikus madzaggal körültekerve is egyedi hatást érhetünk el. Sőt, a nyaraláson gyűjtögetett kagylókkal is kidekorálhatjuk a cserepeket.

Olvass tovább