Akváriumi növények kezdőknek a gyönyörű mini vízi világokért

akváriumi növények

Egy szépen berendezett akvárium a lakás dísze, a jól megválasztott akváriumi növények kezdőknek is sikerélményt szereznek, a halaknak pedig tökéletes helyet biztosítanak. Ahhoz, hogy tökéletes legyen és ne csak számunkra váljon szemet gyönyörködtetővé, hanem a halak is jól érezzék magukat benne, a berendezésére különös figyelmet kell fordítanunk.

Kezdő akvaristaként már az első akváriumi halak összeválogatása sem egyszerű, de a sokféle ültethető növény talán még nagyobb kihívásnak tűnhet. Hogy megkönnyítsük a választást, összeszedtük azokat az akváriumi növényeket kezdőknek, amelyeket könnyű tartani és nincsenek túl nagy igényeik sem.

Mi kell az akváriumi növényeknek? Fény, víz, tápanyagok!

A fény az egyik legfontosabb szempont. Előre kell tudni, hogy hová helyezzük majd a mini ökoszisztémát, mennyi természetes fény éri majd a halak élőhelyét. Ez azért fontos, mert ennek alapján válogathatjuk ki a kezdő akváriumi növények közül azokat, amelyeknek megfelelnek az adott fényviszonyok.

 

Legjobb a természetes fény, de gyakran ez nehezen oldható meg, így világítást kell beszerelni az akváriumba. Néhány növényfajta azonban jól érzi magát a félhomályban is.

Ahhoz, hogy a növények jól érezzék magukat az új helyükön, fontos a megfelelő akvárium aljzat (talaj) is, amibe majd gyökeret vernek. Van, amelyiknek többrétegű aljzat kell, mások a sóderes, gyöngykavicsos, kvarchomokos aljzatnál is jól boldogulnak, sőt, némelyik növényt el sem kell ültetni.

Az akváriumi növények kezdőknek többnyire nem igényelnek tápanyag utánpótlást. Szerencsére, az átlagos, otthoni akváriumokban megszokott növényeknek a víz keménységi foka nem fontos, így nem szükséges vízlágyítóval is kezelni.

Moha, páfrány, tócsagaz és társaik – ezek a legjobb akváriumi növények kezdőknek

Ahhoz, hogy élettel teli akváriumot alakítsunk ki, egységben kell gondolkozzunk a betelepítendő akváriumi növényekkel és halakkal kapcsolatban.

akváriumi növények kezdőknek

Ezen növényeknek a fény-, hőmérséklet- (átlagosan 22-24 C) és tápanyagigénye nagyon hasonló, így nem nyúlhatunk mellé, ha bekerülnek az akváriumba. Gondozásuk könnyű, valójában elég az algás vagy elöregedett, túlnőtt leveleket és részeket eltávolítani róluk.

Törpe vízilándzsa

Könnyen kezelhető, meglehetősen igénytelen akváriumi növény kezdőknek, ami megelégszik kevesebb fénnyel is. Tápanyagigényét kielégíti az akváriumi halak és csigák hulladékából, ráadásul még ültetni sem kell, elég a dekorációs elemekhez erősíteni.

Felettébb tartós, bőrszerű, masszív levelei vannak, amelyek kontrasztot képeznek a gyengébb növényekkel. Mivel lassan nő, az akváriumban bárhová elhelyezhető, legyen szó a hátsó sorról, középről vagy az első részről. Kavicsos, sóderes akváriumokba is ajánlott.

Jávai páfrány

Mivel nem rajong az erős fényért, így remek választás egy kezdő akvaristának, ahogy a jávai moha is a mérsékelt fényben érzi jól magát. A jávai páfrány igen ellenálló a különböző hatásokkal szemben, így ideális akváriumi növény kezdőknek.

Tilos az aljzatba ültetni, mert lehullanak a levelei, viszont dekorációs elemekhez, uszadékfához erősítve szárnyakat kap. Mivel lassú a növekedése, háttér- és középnövénynek is tökéletes, de az akvárium sztárjaként is megállja a helyét. Kavicsos, sóderes akváriumokba egyaránt ajánlott.

Beckett vízikehely

Ez a növény eleve árnyékos helyen nő a természetben is, így az akvárium sötétebb részein érzi jól magát. Ez a fajta akváriumi növény ráadásul a kemény vizet is jól viseli. Ezek a növények nemcsak fény híján érzik jól magukat, de tápanyag utánpótlást sem igényelnek és jól megélnek a 28 Celsius fok körüli vízhőmérsékletben.

További extra előnyük, hogy remek búvóhelyet biztosítanak a halaknak, garnéláknak. Azonban, ha hirtelen vízminőség-változást tapasztal vagy átültetjük, az összes levelét ledobja, de ezek később ismét kinőnek. Sóderes, gyöngykavicsos akváriumok kedvel lakója.

Érdes tócsagaz

Hasonlóan a felsoroltakhoz, az érdes tócsagaz sem igényel különleges ellátást, tökéletes akváriumi növény kezdőknek. Sőt, ez a növényfajtát még elültetni sem muszáj, mivel a szükséges tápanyagokat a levelein keresztül veszi fel a vízből. Szaporítani is éppen ezért roppant könnyű, hiszen elég a hosszúra nyúlt szárakból levágni és egyszerűen a vízben hagyni a darabokat.

Közepes fényigényű, gondozása egyszerű, ha túlságosan hosszúra nő és elfoglalná az akváriumot, csak le kell vágni a felesleget.

Karolinai, avagy nagylevelű bakopa

Az igénytelen akváriumi növények közé sorolható, de az akvaristák között nagyon kedvelt növényfajta. Fényigénye nagyobb, mint a fentebb említett fajtáknak.

10-30 cm magasra nő, de a tápanyagok pótlása nem fontos ahhoz, hogy jól fejlődjön. Az akváriumon belül középre és oldalra praktikus ültetni, így teszi hangulatossá a teret.

Gondozása könnyű, csak vissza kell metszeni annak érdekében, hogy szépen bokrosodjon. Ha van elég hely az akvárium felett és kinő a vízből, az sem baj, ekkor a levegőn lévő részein virágokat is hozhat.

Szaporítása könnyű, egy levágott darabot egyszerűen bele kell szúrni a sóderbe, ott meggyökeresedik. Sóderes, kvarchomokos akváriumba ajánlott.

Ilyen hibákat véthetnek a kezdő akvaristák az akváriumi növényekkel kapcsolatban

Van néhány olyan hiba, amit sokan elkövetnek az első időkben, de ezek szerencsére könnyen orvosolhatóak.

Túl kevés akváriumi növény

Ha túl kevés akváriumi növényt telepítünk sok fény mellett, mondván, a szellősebb elrendezés szebb, teret engedünk az algák terjedésének. Ha sok növényt ültetünk, azok felszívják a vízben lévő tápanyagokat, az algáknak nem marad elég táplálékuk és nem lepnek el mindent.

Túl meleg a víz

Az akvárium növények ideális fajtáinak a 24 Celsius fok körüli hőmérséklet bőven megteszi. Ennél magasabb, például 28 fokos vízben már nem érzik jól magukat. Ha a halak nem igénylik a magasabb hőfokot, ne tekerjük fel a fűtést!

Túl sok fény

Azon akváriumi növények esetében, amelyek kevésbé fényigényesek, az erős megvilágítás káros. Lassítja a növények növekedését, akár el is pusztulhatnak a túlzott fény miatt.

Egy kezdő akvárium berendezése sosem egyszerű feladat, így ne keseredjünk el, ha esetleg elsőre nem minden sikerül. Próbálkozzunk többféle növénnyel és halakkal, gyűjtsünk minélt több tapasztalatot.

Olvass tovább