Újrahasznosított tárgyak gyerekeknek

újrahasznosítás ötletek gyerekeknek

Újrahasznosított tárgyak gyerekeknek? Igen, mert nem lehet elég korán kezdeni a felelősségtudatosságra való nevelést! Ez az a projekt, aminek annyi gyakorlati haszna van, hogy akár napestig is sorolhatnánk. Ha a gyereket már kezdetektől abba neveljük bele, hogy a régi, használaton kívüli tárgyakat nem feltétlenül kell kidobni, hanem zöld módon újrahasznosítani is lehet, magának a környezetnek, a Földnek teszünk jót.

Az újrahasznosítás kreatív folyamat, ami fejleszti a gyerek szépérzékét, kézügyességét. Végül, de nem utolsó sorban, gazdaságos is, hiszen a pénztárcánkban marad több, ha folyamatos vásárlás helyett alkotunk.

Puzzle müzlis dobozból? Miért is ne!

A gyerekek imádnak játszani, ez a lételemük. Azonban az újonnan vásárolt játékaikat rendre megunják néhány héten belül. Folyamatosan pótolni ezeket a szórakoztató holmikat nagyon költséges – sokkal gazdaságosabb megoldás, ha az újrahasznosítás jegyében újakat készítünk, akár közösen. Így lesz például a müzlis dobozból puzzle!

puzzle gerekeknek
 

Nincs más dolgunk mint kiválasztani egy szép kartondobozt, lapjaira szedni, majd az elő vagy hátlapjára (attól függően hol helyezkedik el a minta amit puzzle-nak szeretnénk használni) a kívánt mintázatot berajzolni. A gyerkőc életkorától függően egészen egyszerű, négyzetes alakokban is szétvághatjuk a dobozt, de bonyolultabb formákat is vághatunk belőle. A darabok számát ugyanúgy a gyerekek életkorához igazíthatjuk.

A műanyag palackok új élete

újrahasznosítás ötletek gyerekeknek pet palackból

Újrahasznosítás gyerekeknek – kütyük birodalma

Okostelefon, laptop, tablet és hasonlók – ezek az elektronikus kütyük ma már minden háztartásban megtalálhatók. Ha „kábelbarát” környezetet szeretnénk kialakítani (ugyanis rendkívül zavar a mindenhonnan lecsüngő, kígyó módjára tekergő töltőkábelek látványa), készítsünk a gyerekkel közösen esztétikus telefon- és töltőtartó dobozkát.

E célból használjunk egyszerű PET palackot, amit félbevágva, felül kis fülecskét kialakítva és ízlés szerint vidámra festve (akrilfestékkel, filccel stb.) csodás eredményeket érhetünk el. Nincs más dolgunk, mint a tartót a kialakított fülénél fogva a konnektorhoz illeszteni és így bedugni a töltő adapter. Töltés közben így a készülék a kosárban tud ülni.

Ceruza- és tolltartó pet palackból

Nemcsak töltőtartót, de ceruza- és tolltartót is készíthetünk műanyag flakonból. A flakont vágjuk félbe a kellő magasságnál, majd díszítsük kedvünkre. Hadd szárnyaljon a képzelet! Dekupázs technika, vicces motívumok, vidám színek? Bármi lehetséges, ha a házi készítésű újrahasznosított tolltartó dekorálása kerül terítékre.

Joghurtos poharakból és egyéb műanyag flakonokból eszményi homokozószett

A kicsik kortól függetlenül élvezik a homokozást, szívesen építenek aranyos homokvárakat, homokfigurákat. A kiürült joghurtos pohárból és hasonló kaliberű műanyag poharakból csodás homokozószett készülhet a kicsiknek, amelyre közösen alkoholos filccel mókás arcokat, vidám mintákat festhetünk.

Kupakokból nyomdaszett

Számok, betűk is gyakorolhatók a műanyag palackok kupakjából készített házi nyomdaszettel, de természetesen állatokat, egyéb mókás figurákat is nyomtathatunk igény szerint.

A nyomtatni kívánt motívumot szivacsból vághatjuk ki, majd kis ügyességgel a kupak tetejére ragasztva máris készen vannak az első nyomdafelszereléseink, amelyeket festékbe mártva tudunk a legcélszerűbben használni.

Újrahasznosított tárgyak gyerekeknek: aranyos könyvjelző könyvmolyoknak

könyvjelző készítés pálcikából

A gyerekeket kötelességünk megismertetni az olvasás szeretetével – s ebben nyújtanak segítséget a mókás DIY könyvjelzők! Könyvjelzőt nagyon sok újrahasznosított anyagból készíthetünk, például megunt vagy kinőtt kötött pulóverből fejtett fonalból, jégkrémes pálcikából vagy gemkapcsokból is.

újrahasznosítás ötletek borospalackból

Még több újrahasznosítás ötlet!

Újrahasznosítás ötletek, melyekkel feldobhatod a lakásod.

Olvass tovább